Защо ядките са полезни и кои от тях е най-добре да си хапваш? [част втора]

2014-01-15 19:30:00
Защо ядките са полезни и кои от тях е най-добре да си хапваш? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Уиски c бадеми, c фъстъци или c лешници? Ядките са не просто мезе, а ценен енергиен коктейл. Още дребните са разбрали колко са полезни за силата на тялото и духа, дори им приписвали магически свойства.

 

Ядките съдържат белтъчини, фолиева киселина, ниацин, витамини А. С. Е и В групата, минерални вещества като цинк, селен, магнезий, фосфор, калий, калций, желязо... Ценните им вещества обезвреждат атаката на свободните радикали, които ни състаряват.

 

Орех. Орехът прилича на чо-вешкия мозък и още древните гърци са вярвали, че лекува главоболие. Богат е на желязо, фосфор, магнезий, калций и йод. Има много витамини А, В, С, Е, както и цяла гама микроелементи. Ядката съдържа омега-3 мастни киселини, които повишават добрия холестерол. Желязото и кобалтът помагат при малокръвие, а магнезият и калият се препоръчват при сърдечни заболявания. Орехите укрепват мускулите и бързо премахват умората след физическо натоварване.

 

Нахут. Нахутът е използван за лек още в древността за унищожаване на брадавици и хубав цвят на кожата. Ядките на нахута, подобно на тези на повечето бобови растения, са богат източник на белтъчини, лецитин и фолиеба киселина. Има по-малко мазнини от останалите ядки. Нахутът е добър източник на витамин А, В, В2, В6 и С. Съдържа и големи количества фосфор и калий.

 

 

Кашу. Дървото кашу дава 300 плода годишно, а във всеки от тях има една-единствена ядка. Трудно се събирай обработва и затова е скъпичко. Суровите семена са безвкусни и само изпечени се превръщат в наслада за стомаха. Ядките кашу са богати на белтъчини и въглехидрати, витамини A, В2, В, желязо, магнезий, фосфор, цинк и мед.

 

Макадамия. Макадамията е австралийски орех с много твърда черупка, която има едно или две семена. Прилича на лешник и на вкус, и на вид. Наречена е на шотландец, който пръв се е заел да я култивира. Ядката съдържа много наситени мастни киселини и витамин В, богата е на белтъци и калций. Според диетолози тя не качва, а сваля килограми. Ядките са много скъпи, тъй като трудно да се отделят от твърдата черупка.

 

Не изключвай ядките от менюто си, дори да си на диета. Те са полезни и съдържат незаменими витамини и минерали. Хапвай по малко поне два пъти седмично.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия