Защо ядките са полезни и кои от тях е най-добре да си хапваш? [част първа]

2014-01-14 18:15:00
Защо ядките са полезни и кои от тях е най-добре да си хапваш? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Уиски c бадеми, c фъстъци или c лешници? Ядките са не просто мезе, а ценен енергиен коктейл. Още дребните са разбрали колко са полезни за силата на тялото и духа, дори им приписвали магически свойства.

 

Ядките съдържат белтъчини, фолиева киселина, ниацин, витамини А. С, Е и В групата, минерални вещества като цинк, селен, магнезий, фосфор, калий, калций, желязо... Ценните им вещества обезвреждат атаката на свободните радикали, които ни състаряват.

 

Лешник. Древните се пазели от мълнии, змии и уроки с клонки от леска... Лешникът се препоръчва след тежки инфекциозни заболявания, бронхит, болки в ставите, хронична умора, нервно напрежение и венозно разширение.

 

Лешниците са бъкани с фолиева киселина, която ни е необходима за образуването на червените кръвни телца. Вкусните ядки съдържат калий, калций и магнезий - минерали, важни за поддържане на нормално кръбно налягане и жизнен тонус.

 

Според диетолозите лешници може да се хапват при диета, тъй като почти им липсват въглехидрати, мазнините им са малко, а белтъчините и витамин Е - много. Изчислено е, че с шепа лешници задоволяваме дневната си дажба от подмладяващия витамин.

 

 

Бадем. Наричат го кралска ядка, тъй като е бил любима хапка на короновани особи. Бадемът глади бръчките поради голямото количество витамин Е, магнезият укротява нервите, а калцият заздравява костите. Ядката е богата също на мазнини, белтъчини, желязо и витамини от група В.

 

 

Бадемите са полезни за мозъка и зрението, тъй като съдържат антиоксиданти, които пазят мозъчните ни клетки от разрушителните радикали. Ядките се хрупат при малокръвие и астма. Топло мляко с бадеми помага при болки в стомаха и бъбреците. Бадемовото масло прави кожата мека като коприна.

 

Фъстък. Любима храна на вегетарианците, защото е евтин и засища. Фъстъците съдържат голямо количество мазнини, цинк, ниацин, магнезий. Цинкът укрепва имунната система, а ниацинът и магнезият успокояват нервите и гонят стреса. Фъстъците се препоръчват при анемия. язва и артрит. Ядките намаляват холестерола и пазят сърцето, регулират кръвната захар, подобряват паметта, вниманието и слуха. Но внимавайте с люспите, защото са силен алерген.

 

Шамфъстък. Още древните гърци с удоволствие са наричали шамфъстъка магически орех. Ядките са полезни при изтощение, големи физически и психически натоварвания. Помагат при сърдечни болести, заболявания на черния дроб, при жълтеница и повръщане. Шамфъстъкът е богат на фосфор, който укрепва зъбите и костите. Има и лутеин - антиоксидант, типичен за тъмните зеленолистни зеленчуци. Самата ядка е зелена и се продава с черупката.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия