Какво е идеалното тегло за теб?

2014-01-14 18:27:00
Какво е идеалното тегло за теб?
Снимка: sxc.hu

Дали наистина главната мотивация на хората, за да искат да бъдат слаби, е желанието да пробудят интереса у противоположния пол. Всъщност не точно.

 

Човек възприема своето тяло чрез очите и нагласите на обществото, в което живее. А съвременните жени, а пък и мъже, не са имали късмета да попаднат на епоха. В наши дни здравето е подчинено във всеки един аспект на комерсиализацията.Има епидемия от затлъстяване заради леснодостъпните и евтини вредни храни, които са навсякъде около нас.

 

Но също така има и върлуваща епидемична мания сред жени, които цял живот са на диети и всеки път, когато хапнат нещо отиват пред огледалото, за да видят дали не им е пораснал коремът. Защото щастливите, обичани и постигащи целите си в живота същества, които навред ни се усмихват от телевизионния екран или от първа страница на вестниците, нямат излишни килограми.

 

Най-добрият начин да разберете дали наистина трябва да минете на диета е да посетите вашия лекар или да се обърнете към специалист диетолог. Да стоите пред огледалото с модно списание в ръка и да откривате десетте разлики между вашето тяло и това на модела, не е разумен довод за строго ограничаване на хранителния режим.

 

Има няколко широко разпространени метода за определяне на здравословното тегло, които като за начало могат да ви помогнат да се ориентирате сами. В последните години голяма популярност придоби индексът на телесната маса (ИТМ), известен още и като индекс на Кетле. Как се изчислява той: теглото в килограми, разделено на височината в метри на квадрат. Например 71 кг : 1.70 м х 1.70 м = 24.5.

 

 

Според класификацията на Световната здравна организация при нормално тегло този индекс трябва да е в границите от 20 до 24.9. Наднорменото тегло е със стойности 25 - 29.9, затлъстяването от първа степен - 30 - 34.9, затлъстяването от втора степен - 35 - 39.9, а от трета степен - 40 и нагоре.

 

Друг известен индекс за определяне на здравословното тегло е този на Брок - при ръст от 155 до 165 см от ръста (пак в см) се изважда 100. При ръст 166-175 см се изважда 105, а при ръст над 175 см се изважда 110. Има и индекс на Брайтман - ръстът в см се умножава по 0.7 и от получения резултат се изважда 50.

 

Ако равносметката след големите изчисления не е във ваша полза, не се депресирайте, а започнете стъпка по стъпка да се подготвяте за диета, която сте решили са спазване. Като за начало разчистете кухнята и хладилника си. Много е трудно да ограничите приема на калории, ако когато сте вкъщи, отвсякъде ви изскачат бисквити, школадчета, сладки газирани напитки или алкохол.

 

Достатъчно е, че когато сте извън дома си, ще има достатъчно изкушения, на които да устоявате. Второ - няма смисъл да започвате каквато и да е диета, ако не включите към нея необходимото количество движения и физическа активност. Това е златното правило, в което се препъват повечето хора, решили да свалят килограми. Обаче диетолозите по света са категорични - без движение няма резултати.

 

И последно - използвайте цялото красноречие, на което сте способни, за да убедите някой от семейството или от близките ви приятели също да мине на диета. Ще ви бъде неимоверно по-лесно да топите килограми, ако имате компания, с която взаимно да се подкрепяте и мотивирате.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия