Какво трябва да хапваме преди и след тренировка?

2014-01-09 15:46:00
Какво трябва да хапваме преди и след тренировка?
Снимка: Dreamstime

Ако искате да се радвате на красива фигура и крепко здраве, трябва да спортувате редовно и да се храните здравословно. Какво ще ядете преди и след тренировка също е нещо важно. Много е важно, преди да отидете да спортувате, да хапнете нещо леко, защото в противен случай ще ви е тежко и няма да може да тренирате качествено и с кеф.

 

Вижте кои храни са най-подходящи за консумация преди тренировка:

 

Овесени ядки – освен за закуска, те стават за хапване и преди да отидете да спортувате. Овесените ядки са богати на фибри, което помага за постепенното отделяне на въглехидрати в кръвообращението. Също така в тях има В-витамини, които превръщах въглехидратите в енергия.

 

Снимка: Dreamstime

 

Плодови шейкове – в тях има високо съдържание на въглехидрати и протеин и в същото време са усвояват бързо от организма. Комбинацията между двете е хубава, защото въглехидратите дават енергия, а протеините са нужни след тренировка, защото предотвратяват мускулната умора.

 

 

Банани – с тях човек също може да си направи шейк, но може да ги консумира и директно. Бананите са богати на бързо усвоими въглехидрати, които доставят енергия. В тях има и калий, който спомага за правилните функции на нервната и на мускулната система. Един банан преди тренировка е напълно достатъчен.

 

 

Пълнозърнест хляб – в него също се съдържа голямо количество въглехидрати. Вземи една филийка и я намажи с малко мед или сладко. Ако искаш да приемеш и протеини, хапни и едно твърдо сварено яйце или няколко резена месо. Хубаво е да хапнеш това около 45 минути преди тренировка.

 

 

 

След като разбрахте кои храни са подходящи и препоръчителни за консумация преди спорт, вижте какво трябва да хапвате, след като е приключила тренировката ви:

 

Месо – в него се съдържат протеини, които са ви нужни на мускулите, особено след физическо натоварване. Хапнете пилешко или пуешко месо, но в никакъв случай то не бива да е прекалено мазно или пържено. По-добре да е печено, варено или задушено.

 

 

Пълнозърнести продукти – както вече споменахме пълнозърнестият хляб е подходящ преди тренировка. Е, пълнозърнестите храни също могат да намерят място в менюто ви, след като сте приключили със спорта. Те обаче трябва да са в умерено количество и да не ги ядете за вечеря, защото лесно се „лепят“.

 

 

 

 

Зеленчуци – "... зеленчуци, който не яде, той голям не ще да порасте... ", неслучайно я има тази песничка. На пазара има голямо разнообразие от тях, така че лесно ще намерите поне няколко, които да ви харесват. Може да си направите свежа салата или да ги добавите към някое ястие. Решението е ваше!

 

 

Яйца и сирене – в тях също има доста протеини. Хубаво е обаче сиренето да е нискомаслено или обезмаслено, а яйцата да не са пържени. По-добре ги яжте твърдо сварени или забулени – заедно със сирене и кисело мляко.

 

 

Десерт – сигурно ви се струва странно, че това присъства в списъка ни, но истината е, че човек трябва да бъде щастлив и да си позволява нещата, които му доставят удоволствие. Това обаче не значи да отидете на фитнес и после усилията ви да отидат на вятъра, след като изядете един шоколад, докато си почивате у дома. Но пък и не значи, че трябва да забравите за сладките изкушения завинаги. Просто е хубаво да задоволявате нуждата си за сладко със здравословни храни. Вместо да изядете едно парче торта, по-добре си направете здравословен и нискокалоричен десерт. В интернет има разнообразие от рецепти, харесайте си няколко и опитайте. А ако сте добри в кухнята, може да експериментирате със здравословните продукти, които имате под ръка.

 

Снимка: Dreamstime

 

Хапването преди и след тренировка определено не бива да се подценява! Хубаво е обаче да не консумирате нищо по време на тренировка! Не се заблуждавайте, че като изядете един шоколадов десерт и ще придобиете допълнително количество енергия, ще направите повече упражнения и съответно ще изгорите повече калории. Това е заблуда! По време на тренировка трябва да се съсредоточите върху това, което правите, а не върху това, което смятате са изядете!

 

Снимки: sxc.hu

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия