Гените или грижата - кое е по-важно за красивата коса?

2014-01-11 15:30:00
Гените или грижата - кое е по-важно за красивата коса?
Снимка: freedigitalphotos.net

Красивата коса само от гените ли зависи? Ако полагаме грижи, можем ли да се радваме на красива и здрава коса? Според американски учени и генетиката, и грижите са от значение за това какъв вид има косата ни.

 

Косата е отражение на фамилното дърво. Генетиката определя каква ще е косата. Естественият цвят, структурата на косъма, гъстотата, дали е чуплива, къдрава или права, дали ще побелееш рано, дали ще оплешивееш (ако си момче), всичко това е следствие от гените.

 

Няма как да промениш това, което ти е генетично заложено като например ако имаш рядка коса, тя да стане гъста, но можеш да се грижиш за нея. Всичко опира до това колко усилия влагаш и какви продукти използваш.

 

Когато говорим за гени, това означава, че имаме наследствените белези на родителите ни и на предците им. Друг въпрос е това дали ни харесва или не. Все пак има какво да се направи така, че косата ти да изглежда добре и най-важното да е здрава.

 

 

Има много начини да поддържаш косата си, но на първо място е храненето. За да е здрава гривата ти трябва да приемаш много витамини и минерали, да се храниш балансирано и здравословно.

 

Косата е отражение на личността, затова трябва да знаеш как да се грижиш за нея и да извличаш максимално това, което гените са ти дали. Не е нужно постоянно да я изтезаваш.

 

Дори природата да те е надарила с огромна и красива коса, все пак те съветваме да се грижиш за нея. Като за начало не я боядисвай често, ако може и изобщо. Дори безамонячните бои са вредни, особено ако се боядисваш всеки месец. А вредата от изрусяването всички сме виждали колко е страшна понякога.

 

Прави си маски за коса, редовно. Можеш да си купуваш готови от козметичните магазини, проблемът е, че масовите марки са пълни с парабени и други вредни вещества. Био-козметиката пък не е за всеки джоб и някои продукти са доста скъпи.

 

Можеш да си правиш домашни маски с масла и други продукти, които са полезни и излизат много по-евтино от купените продукти. Използвай смело жълтък от яйце, зехтин, кисело мляко, мед, тривитаминол, масла от бадем, жожоба, арган, гроздови семена и макадамия.


Ограничи сешоара и пресата. Топлинната обработка е много вредна за косата. Ползвай специална козметика, която предпазва от изгаряне на косата. Все пак не прекалявай и използвай пресата и машата само в краен случай.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
JoLLiE92
преди 10 години

Говоря за истинските масла, не за *** на Икаров. :)Да не си мислиш, че мажеш на косата си нещо, което не е пълно с химия?

Poulet
преди 10 години

Ами, всъщност са - аз редовно ползвам масло от жожоба на Икаров - 2-3 лв струва. И другите масла горе-долу толкова пари, а ефектът е много по-добър от готовите маски, пълни с химия. :)

JoLLiE92
преди 10 години

Щото маслата от арган, жожоба и макадамия са най-евтините продукти. :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия