Какво не знаеш за SPA процедурите? [част втора]

2014-01-08 19:31:00
Какво не знаеш за SPA процедурите? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

В хидромасажните вани и басейни се комбинира удоволствието от къпането с полезното действие на топлината и масажа. В целия спектър на микровълни организмът сам разпознава онези техни колебания, които са полезни за него. Вибрациите с постоянната смяна на честотата и амплитудата нормализират структурата и състоянието на тъканите, стимулират циркулацията на кръв и лимфа, обогатяват тялото с кислород, стимулират пречистването на организма от токсини.

 

Химичното дразнение на водата произхожда по-често от естествения й химичен състав (сероводородни, въглекисели и др. води), както и от допълнителните добавки (билкови извлеци, етерични масла, соли, водорасли, морска вода).

 

Препоръчва се температура на водата 36° 39° С и престой до 20 минути. Желателно е след приключване на процедурата клиентът да релаксира 10-20 минути.

 

От решаващо значение е целта на къпането: дали то трябва да измие или да освежи, дали искате да се затоплите или да се отпуснете, или просто имате настроение и желание за малка, уханна сетивна наслада.

 

Една хубава вана просто трябва да бъде уханна, тя може да успокои, да освежи или да тонизира, да детоксикира тялото. Когато кожата е затоплена, особено добре поема етеричните масла. Подхранващите вещества като мазнини, витамини, ексфолиращи частици, омекотители - при висока температура всички оказват добро влияние върху уморената, страдаща от стреса, посивяла или зачервена, раздразнена или отпусната кожа.

 

 

 

Добре е да знаете, че: за подхранваща маслена вана ви трябват едно или няколко от следните растителни масла: масло от сладък бадем, соево масло или масло от жожоба;

 

Първите етерични масла, които трябва да си набавите, са следните: масла от сандалово дърво, иланг-иланг, жасмин или роза, бергамот, кукула мускатна, маточина и розмарин, портокал, хвойна, лавандула, бор;

 

Ваните със соли, към които често са добавени и водорасли, биват наричани вани за отслабване или „малко частно море". В зависимост от количеството сол и времето на престой могат да бъдат също така вани за укрепване, тонизиране и хидратиране на кожата.

 

Ваните с мляко, мед, зърнени култури или сметана са особено благотворни за сухата и нормална кожа. Правят кожата кадифена и карат раменете да заблестят като седеф. Това са знаели още аристократичните дами в древността.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия