Зеленият чай - благотворната напитка

2014-01-10 17:30:00
Зеленият чай - благотворната напитка
Снимка: freedigitalphotos.net

Зеленият чай е напитка, която ободрява по-добре от кафето, показват изследвания. Зеленият чай е полезен за сърцето, горещо се препоръчва за хората, които спазват диети.

 

Факт, който може би не знаеш е, че зеленият и черният чай са производни на едно и също растение, но са обработени по различен начин. За приготвянето на зеления чай, листата се подлагат на обработка с пара веднага след като бъдат събрани. Така чаят не се окислява и се запазват всички полезни вещества, които притежава.

 

Всички диетолози говорят колко е полезен зеления чай, а резултатите от различни проучвания доказват, че той ускорява метаболизма и способства изгарянето на повече калории при едно и също количество храна. Употребата на зелен чай намалява мастните наслоения в областта на корема.

 

Според някои специалисти, зеленият чай може да повлияе на растежа на някои ракови клетки и да предпази от развитието на страшната болест, но все още не съществуват доказателства, че зеленият чай лекува рак.

 

 

В зеления чай се съдържа по-голямо количество кофеин, отколкото в черния. Това може би те изненадва, но в някои сортове зелен чай количеството кофеин е равно на това в кафето. Именно за това зеленият чай е толкова ободряващ, а вкусът му не е натрапчив и тежък, както на кафето. Затова някои хора го предпочитат като сутрешна напитка, вместо кафе.

 

Освен това, кофеинът в зеления чай е свързан с танина и въздействието му върху организма е много по-меко, според учени.

 

Зеленият чай е много богат на антиоксиданти, а те са признати като най-доброто средство срещу стареенето. Това, което трябва да знаеш е, че не бива да злоупотребяваш с употребата на тази напитка – антиоксидантите са външни елементи и ако са в прекалено голямо количество може да се претовари отделителната система – бъбреците, черния дроб.

 

Затова не се препоръчват повече от 3-4 чаши зелен чай на ден. Този чай на много хора се струва горчив и трудно свикват с него. Диетолозите съветват той да не се вари, а да се запарва с гореща вода за около 3-4 минути. Ако искаш да смекчиш вкуса му, добави лъжичка мед.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия