Кестените борят депресията

2014-01-07 18:35:00
Кестените борят депресията
Снимка: freedigitalphotos.net

За родина на кестена се приемат земите около Средиземно и Черно море, откъдето той постепенно се разпространил на практика във всички райони на планетата с умерен и по-топъл климат. По исторически сведения кестенът бил особено почитан както от римляните, така и от древните гърци като изключително питателна и подпомагаща жизнените сили храна. Древните твърдо вярвали, че в сладките плодове на кестена се крият тайните за красива коса, здраво тяло и бодър дух.

 

Трябва да поясним, че става дума за сладкия кестен, който е ядлив. Конският, който расте навсякъде и който виждаме по улиците, е отровен. Установено е, че кестеновите плодове съдържат около 40% въглехидрати, с което се обяснява вече споменатата им висока питателна стойност. Две трети от въглехидратите съставлява скорбялата, чието съдържание превъзхожда около два пъти това на картофите.

 

Останалата част се допълва главно от захароза, декстрини, фруктоза, глюкоза и рафиноза. Важно тяхно предимство е липсата на глутен, което прави кестените ценна храна за страдащите от глутенова ентеропатия (целиакия). Имат относително високо съдържание на свободни аминокиселини, което съставлява около една четвърт от общото количество на протеините (5-6%) в плодовете.

 

 

Мазнините на кестените, чието съдържание е 2-2,5%, са много добре изучени. Тяхното количество е многократно по-високо от това в картофите (0,1%). Две трети от мастните киселини, влизащи в състава на липидите, се отнасят към ненаситените, като съотношението между моно- и полиненаситените е приблизително 1:1. От мононенаситените (омега-9) мастни киселини преобладава олеиновата, а от полиненаситените (омега-3 и омега-6) - алфа-линоленовата.

 

В кестените са открити още органичните киселини ябълчна, млечна и лимонена, редица ценни витамини (А, В1, В2, В3, В5, В6, В8, В9, С, Е) и внушителен набор от важни минерали (калий, магнезий, калций, желязо, мед, цинк, манган, силиций, флуор, хлор, фосфор и т.н.).

 

Кестенът има много високо съдържание на важните антиоксиданти - витамините Е и С. Любопитен факт е, че съдържанието на последния е съизмеримо с това в лимоните. Калоричността на кестените е 180 ккал (753 kJ)/100 г, т.е. около два пъти по-ниска от тази на пшеницата и брашното и толкова пъти по-висока от тази на картофите.

 

Доказано е, че високото съдържание на магнезий в кестените, съчетано с наличието на редица важни витамини от В-групата, спомага за преодоляване на чувството на депресия и потиснатост и способства за чувствително повишаване на настроението и положителните нагласи.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия