Течните сапуни са вредни

2013-12-21 14:00:00
Течните сапуни са вредни
Снимка: sxc.hu

Хигиената е изключително важна, за да можем да бъдем здрави и да се насладим максимално на ежедневните си занимания. Няма нищо по-хубаво от сладкия аромат на сапуна, докато си мием ръцете. В последните години обаче, все по-рядко използваме твърди сапуни. На тяхно място се появиха по-удобните и уж по-безопасни течни сапуни.

 

 

В много от рекламите на въпросните модифицирани сапуни се казва, че са далеч по-безопасни, поради факта, че твърдите сапуни, освен да измиват ръцете задържат и различни бактерии, които остават по тях. След което при повторно използване, тези бактерии попадат на ръцете ни и целия процес се обезсмисля.

 

Това обаче е единствено маркетингов ход, чрез който компаниите се опитват да подлъжат потребителите, поднасяйки им невярна информация. Всъщност, американски учени установиха, че течните сапуни са далеч по-опасни за здравето, отколкото твърдите такива.

 

Според изследването на учени, течните измиващи средства не само не премахва бактериите, но и предразполага организма към зарази. Направено от тях изследване, показало, че течния сапун може да бъде източник на различни бактерии.

 

Това било доказано след експеримент, в който били изпробвани различни сапуни. Оказало се, че броят на т.нар. вредни микроорганизми по повърхността на ръцете се увеличил средно 26 пъти след употребата на течен препарат за ръце.

 

"Новите данни показват, че има известен риск, свързан с продължителната употреба на антибактериалните сапуни и той може да надвиши потенциалните ползи от тях", коментира Колийн Роджърс, микробиолог от Администрацията по храните и лекарствата в САЩ.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
YSMF
преди 10 години

Друго си е домашния *** на баба в тава.

koshtramba
преди 10 години

Не използвам течен ***, но все пак доводите защо е по-вреден не са никак изяснени?!

SHPAIdURmeN
преди 10 години

Ха употребявам ги вече от 2 години и половина, до сега да съм се гътнал.П.С. Антибиотици не съм гълтал от 1 година и половина *чукам на дърво* :D


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия