Какво не знаеш за трансмазнините? [част първа]

2013-12-18 20:31:00
Какво не знаеш за трансмазнините? [част първа]
Снимка: freedigitalphotos.net

Всъщност всичко, което сте слушали за мазнините, важи в многократна степен и за трансмазнините, които според много хора се числят към най-вредните от всички.

 

Смята се, че те водят ежегодно до 30 000 смъртни случая в САЩ. Известната от последното десетилетие сочат, че 71 процента от дамите и 62 процента от мъжете в Америка са с наднормено тегло,а тази тенденция се наблюдава и в повечето части на развитите страни.

 

Ако средно почти всеки преглед при лекаря завършва с това, че е необходима редукция на телесното тегло, то тогава темата за мазнините става още по-важна, особено що се отнася до тези мазнини, които спадат към най-желаните продукти в храната ни - трансмазнините.

 

Годишните приходи от пазара на олио и мазнини възлизат на над 120 милиарда евро, а 6,5 милиарда души консумират около 120 тона, което се равнява на около 20 кг олио и мазнини годишно на глава от населението. Мастите се съдържат в храните от растителен и животински произход.

 

 

Въпреки че повечето хора са наясно, че мазнините са вредни, те представляват незаменим източник на енергия, без тях е невъзможно абсорбирането на някои витамини (A, D, Е, К). Без мазнините клетките не биха имали клетъчна мембрана, нито биха могли да функционират правилно, а и някои хормони не биха съществували без тях.

 

Храната от животински произход съдържа най-много наситени мастни киселини (месо, мляко, млечни продукти, захарни изделия и т.н).

 

Мононенаситените мастни киселини, които са препоръчителни за използване в храната, се съдържат в по-малко на брой продукти и видове олио (типичен представител е зехтинът).

 

Полиненаситените мастни киселини се съдържат например в слънчогледовото олио, което се използва най-много у нас. Следователно преди консумирането на продукти е необходимо да не спираш онези, които съдържат качествени мазнини.

 

През четиридесетте години на миналия век е получен изключителен продукт - маргаринът. До каква степен присъствието на трансмазнините в храната придобива значение, най-добре е да се погледне списъкът, в който се намират всички трансмазнини - започвайки от олиото, което се използва за пържене, и определени видове маргарин, чак до сладкишите, готвените храни, напитките, готовите храни, солетите, чипсповете, бонбоните и т.н.

 

Те са така разпространени, че средният американец приема от тях дневно около 5,8 грама на ден, а любопитното е, че само един кроасан съдържа 3,2 г трансмазнини,а пържените картофи 6,6 г трансмазнини, което при повечето американци представлява обичайна храна. Според данните на Roach и сътрудниците му от 1995 година трансмазнините представлявали 4-12%от средния прием на мазнини в САЩ.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Stan4o123
преди 10 години

Вредни са,понеже тези мазнини не съществуват в естествено състояние,а се получават по изкуствен път след обработка на растителни мазнини,а са опасни,понеже тялото не знае какво да ги прави и ги складира по стените на кръвоносните съдове - няма да усетиш това нещо,докато си млад,но младостта не е вечна,а запушването им знаете до какво води.Най-явните извадки за транс мазнини са маргаринът и палмовото масло.

SunT
преди 10 години

Щеше да е хубаво, ако имаше нещо полезно в цялата статия.. Викам си, я да видя, че да добия някаква обща представа защо са толкова вредни, ама не.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия