Как да се справиш с лошия дъх?

2013-12-19 20:07:00
Как да се справиш с лошия дъх?
Снимка: freedigitalphotos.net

Много хора страдат от лош дъх, което е голям проблем в днешно време. Тези хора изпитват постоянно притеснение от това да говорят от близо с някого или да се целуват. Това не винаги е причинено от лоша устна хигиена, просто някои хора нямат достатъчно овлажняване на устната кухина. Това е предпоставка за развитие на бактерии, които са причина за лошия дъх и вкус в устата.

Как да се пребориш с този проблем?

 

Пий много вода. Пий поне 8 чаши вода на ден (около литър и половина), за да поддържате тялото си добре хидратирано и устата си винаги влажна. Това вероятно е първата най-ефективната мярка в борбата със сухата уста и неприятния дъх. Дъвки и бонбони без захар.

 

Дръж винаги под ръка твърди бонбони без захар. Смученето им стимулира сетивата и производството на слюнка. Дъвките без захар са също добра алтернатива.

 

Хигиена. Поддържай добра орална хигиена - мий зъбите си и езика с антибактериална паста за зъби след всяко хранене, използвай конец за зъби поне веднъж дневно и промивай устната си кухина с вода за уста, несъдържаща алкохол. Ходи на профилактични прегледи при стоматолог поне веднъж на 6 месеца.

 

Аромат. Ако все пак лошият дъх е налице, купи си дъвка или дражета със силен аромат – например мента. Те са особено подходящи и защото имат силен бактерициден ефект, който се проявява в рамките на няколко минути.

 

 

Храни със силен аромат. Избягвай да ядеш ястия със силна миризма, които могат да причинят лош дъх. Много пъти причината за лошия дъх е съвсем проста - храни като чесън, лук, някои подправки с характерна миризма, подправените меса.

 

 

Ябълки. Яж редовно свежи зеленчуци и плодове, които са естествени „чистачи” на зъбите от плака и парченца храна. Ябълки, целина, моркови, чушки - те са полезни не само за сърцето, но и за зъбите.

 

Не забравяй, че може да имаш лош дъх заради развален зъб или друго заболяване. Посети веднага зъболекар, ако имаш съмнения, че лошият дъх се дължи на медицински проблем.

 

Тези съвети наистина действат и ако ги пробваш няма да сгрешиш. Не забравяй, че здравето е важно и трябва да посещаваш зъболекар на всеки шест месеца, дори да нямаш симптоми на кариес или друго заболяване на зъбите или венците.

 

Лошият дъх може да идва и от стомаха. Ако имаш язва или някакъв сериозен стомашен проблем, може там да се крие източникът на лошия дъх. Ако съветите, които ти дадохме не помагат, отиди при специалист гастроентеролог, който да те прегледа и да установи дали нямаш проблеми със стомаха.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия