Влияе ли диетата ти зле на косата и какви мерки да вземеш?

2013-12-10 18:30:00
Влияе ли диетата ти зле на косата и какви мерки да вземеш?
Снимка: freedigitalphotos.net

Често пъти хората можем да вредим на здравето си, без дори да се замисляме. От желание да сме красиви и привлекателни, да бъдем по-слаби, по-красиви, с по-изваяно тяло или искаме да имаме мерки, които смятаме за идеални, сме готови да съсипем най-ценното нещо – именно здравето. А точно това не бива да правиш, особено в пубертета.

 

Пубертетът е времето, в което се развиваш най-бързо и имаш нужда от разнообразно хранене, което да ти осигури необходимите витамини и минерали, от които имаш нужда. Когато започнеш диета и се радваш на скорошни резултати, всъщност не се замисляш, че можеш да навредиш на косата си.

 

Трябва да знаеш, че промените в тялото ти се отразяват пряко на косата и ако прекалиш с диетите или спазваш много строга диета, можеш сериозно да увредиш косата си. А това е ужасът на всяко момиче – да има косопад или други проблеми с гривата си.

 

Ако дълго време спазваш диета или правиш периодично една и съща, а не забелязваш промяна в състоянието на косата си, не бързай. Последствията за косата настъпват едва след 3-4 месеца или по-точно казано, тогава се забелязват. Това е така, защото от спирането на растежа на косъма до опадването му от фоликула минават средно 100 дни.

 

Както знаеш, ежедневно падат косми от косата, тя се обновява по този начин и това е напълно естествен процес. Космите, които е нормално да падат са около 100 на ден. Ако към тях прибавиш и тези, които падат заради строгата ти диета, вече бройката драстично нараства.

 

 

Това, че някои диети са вредни за тялото и това се отразява като виждаш негативното влияние върху косата си, не означава, че трябва да избираш между красивата коса и привлекателното тяло. Просто трябва да спазваш хранителен режим, който да не те лишава от жизненоважни микроелементи и трябва да се грижиш усилено за косата си.

 

Вегетарианското меню често води до недостиг на протеини и желязо. Най-важната аминокиселина за косата на човека е цистеинът, защото съставя космения кератин. Съдържа се в месото, яйцата, млякото и мазната риба, а някои вегетарианци не си позволяват дори риба или яйца.

 

Затова ако държиш на косата си, хапвай поне млечни продукти и яйца. Ако толкова не искаш да се откажеш от начина си на живот, най-добре яж много ядки и соя, които са единствените хранителни продукти, които могат да ти набавят необходимият цистеин.

 

Желязото е друг много важен елемент, който често липсва във вегетарианската диета. То е широко разпространено в растителните продукти, но се усвоява много трудно от организма. Затова дори да ядеш много спанак и коприва, може да се окаже, че страдаш от дефицит на желязо, а това е доста опасно. Най-пълноценно се усвоява желязото от червените меса и рибата.

 

Диетата без морски продукти, яйца и ядки води до дефицит на микроелемента мед. Резултатът е, че косата ти става нееластична, стърчаща и неуправляема. Най-голямата опасност се крие в „свръхефективните диети", които спират растежа на косата, а понякога и менструалният цикъл. Стресът, който причиняват тези диети на косата, може да се сравни с кръвозагуба, натравяне или продължителна висока температура.

 

За да избегнеш рискът от оплешивяване и проблеми с косата, трябва да се храниш балансирано. Ежедневно трябва да приемаш поне една супена лъжица зехтин или друго олио, ядки, пресни зеленчуци, сушени или пресни плодове, сирене или извара, хляб или паста. През ден трябва да ядеш овесени ядки и поне 1 яйце. А на седмица трябва да изяждаш по около половин килограм месо, дроб, риба и около 200г боб, грах или леща.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия