Как да поддържаш усмивката си винаги красива? [част втора]

2013-12-07 10:00:00
Как да поддържаш усмивката си винаги красива? [част втора]
Снимка: freedigitalphotos.net

Всеки тийнейджър иска да има красиви, равни, бели зъби, с които да омайва противоположния пол, когато се усмихне. Факт е, че хората гледаме усмивката в човека и това е лесен начин някой да те хареса. Сега ще ти дадем няколко съвета как да поддържаш прекрасна усмивка.

 

Вода за уста. Водата за уста не е излишна. Според стоматолозите, тя действа по няколко направления – освежава дъха, защитава устната кухина от бактерии и прави зъбната плака по-лесна за отстраняване. Има и специални противовъзпалителни средства, които са също видове вода за уста и употребата им укрепва венците. Така че ако имаш чувствителни зъби или кървящи венци, не се колебай дали да ползваш вода за уста.

 

Избелващи средства. Няма лошо да използваш паста за зъби с избелващ ефект. Тя действа на принципа като премахва ефективно зъбната плака и така зъбите изглеждат по-бели. Избелващата паста не е подходяща за всеки ден, тя трябва да се използва не повече от 2 пъти седмично. Ако имаш проблеми с емайла или възпаление на венците, също не се препоръчва.

 

Ако си решил/а да прибегнеш до по-сериозни средства за избелване, най-добре се консултирай със стоматолог, защото се предлагат много начини за избелване, но те не са полезни. Ако направиш някоя необмислена стъпка, може да съжаляваш. Повечето средства, които избелват зъбите са вредни, разрушават емайла и по този начин се появяват много кариеси.

 

 

Здрави зъби. За да имаш здрави зъби, трябва да приемаш минерали. Хапвай мляко и млечни продукти, защото съдържат калций, който е необходим за плътността и здравината на зъбите и костите. Друго ефективно средство, което укрепва зъбите, това е флуорът. Той се съдържа в рибата и бананите, също така и в някои зърнени храни. За профилактика от кариеси, помагат и стафидите.

 

 

Гимнастика. Ако искаш да имаш холивудска усмивка, можеш да правиш китайска зъбна гимнастика. Трябва ти преварена вода. Сутрин плакни устата си поне 3 минути с тази вода, като тя трябва да е охладена.

 

Може да ти се струва невероятно, но тази процедура укрепва зъбите, стимулира процеса на слюноотделяне и тонизира мускулите на лицето. Плакненето с преварена вода е и хигиенна процедура. Така ще поддържаш зъбите си по-чисти и ще се предпазиш от кариеси.

 

Бактериите в устата се размножават двойно за 12 часа. Но също така и за 12 часа умират. Трябва да имаш сутрешна и вечерна четка за зъби. Така е по-хигиенично, защото по четката за зъби има страшно много микроби. Друго важно нещо е да ги сменяш поне един път месечно.

 

Витамин С. Ако приемаш около 1000мг дневно витамин С ще спомогнеш убиването на бактерии, които предизвикват първия стадий на възпалението на венците. Ако ядеш цитруси, не си мий зъбите около 30 минути след това. Лимонената киселина в плодовете временно размеква емайла на зъбите и ги прави уязвими. За да не бъде унищожен емайла, най-добре е да изплакнеш устата си с вода, но не и да се миеш с четка и паста.

 

Превенция. Профилактичните прегледи при стоматолог не трябва да бъдат пропускани. Посещавай зъболекар поне 2 пъти в годината. Това може да спаси зъбите ти от кариес или друго заболяване и да предотврати болезнено и скъпо лечение.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия