Как да спрем да си гризем ноктите?

2013-11-29 12:15:00
Как да спрем да си гризем ноктите?
Снимка: sxc.hu

Гризането на ноктите е сериозен проблем, който много от нас подценяват. Той е индикатор за някакъв проблем, който имаме. Доказано е, че хората прибягват към вредния навик при стресови ситуации, когато се притесняват или са под напрежение. Често гризането на ноктите може да бъде външна реакция на някой наш вътрешен проблем. Освен всичко това, заниманието е изключително нехигиенично и нездравословно.

 

 

Когато решите да потиснете проблемите, стреса или напрежението и прибегнете към гризането на ноктите си, вие всъщност позволявате на всички микроби от ръцете и тези, които се намират под ноктите ви свободно да навлязат в устата ви и от там директно в организма ви. Това е изключително опасно, защото може да си навлечете опасни и неприятни болести.

 

Затова е изключително важно да се откажете от вредния навик. Ако се чудите как може да се случи това, то ние сме готови да ви дадем няколко изпитани съвета, които се надяваме да помогнат и на вас да се избавите от проблема. Ето ги и тях:

 

Помислете за причините

 

Както по-рано споменахме, гризането на ноктите е предизвикано от ваш вътрешен проблем, поради тази причина психолози съветват, когато се усетите, че поднасяте пръстите към устата си, да се замислите какво ви притеснява. Има ли някакъв проблем, който не желаете да признаете, или пък защо чувствате притеснение и напрежение в съответния момент. Правейки това упражнение, от една страна, ще отвлечете вниманието си от проблема, а от друга ще работите за ефективното му отстранява, защото когато осъзнаете първопричината напрежението и стреса ще изчезнат, а това от своя страна ще премахне необходимостта да гризете ноктите си.

 

Горчив лак

 

Този метод, за съжаление е подходящ само за момичета, защото колкото и да не искаме да демонстрираме дискриминация, едва ли са много момчетата, които лакират ноктите си. Въпреки всичко, всички дами могат да се възползват от силата на горчивия лак, който ще им напомня, че вършат нещо неприятно за тях самите, при всеки досег на ноктите с устата ми. Доста ефективен начин да се справите с проблема, така че не го подценявайте. Чрез него хем ще бъдете красиви, хем ще помогнете на себе си.

 

График

 

Последното ни предложение звучи малко смахнато и нелепо, но американския психолог, който го е създал — Милтон Ериксон, заявява, че е доста успешен и чрез него можете ефективно да се справите с проблема. Метода се изразява в избиране на определено време от деня, което да отделяте за гризене на нокти. По този начин, след като вредното занимание се превърне в задължение, само няколко дни ще са ви нужни, за да го намразите. Доказано е, че, когато имаме наложено отвън занимание, процентът на хората, които след третото — четвъртото повтаряне е изключително висок, така че не подценявайте метода на Ериксон.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия