Кои мазнини са вредни и кои са полезни?

2013-11-24 15:30:00
Кои мазнини са вредни и кои са полезни?
Снимка: freedigitalphotos.net

Както знаем, не всички мазнини са вредни. Това твърдят учените, според последните изследвания. Според тях, човешкият организъм се нуждае от различни видове мазнини. Ако се храним правилно и водим здравословен начин на живот, тогава организмът ни ще балансира тяхното съдържание.

 

Много хора са свикнали да ядат „бърза" храна, защото е вкусна, лесно достъпна и е идеална, когато нямаме време. Но тя е бедна на витамини, минерали и фибри, а е богата на мазнини и консерванти. Това води до натрупване на ненужни мазнини и дори до сърдечни заболявания.

 

Сега ще ти разкажем кои мазнини трябва да избягваш и кои не:

 

Най-вредни за организма са транс мазнините. Те най-често присъстват в менюто ни. Получават се от растителни мазнини, като се добавя въглероден атом към молекулата на маслото и се изменя структурата. Такъв продукт е маргарина. Човешкият организъм не разпознава този полусинтетичен продукт и това не е здравословно за нас.

 

 

Други вредни мазнини са наситените. Те се съдържат най-често в храните от животинскипроизход и пърженото. Честата употреба може да доведе до висок холестерол и сърдечни проблеми.

 

Мазнините, които стоят на границата между вредните и полезните, са полиненаситените. Това са групата на омега 6 и 9 мастни киселини. Това са маслата на слънчогледа, царевицата и рибата. Не трябва да се прекалява с тях.

 

Продуктите, които съдържат най-много наситени мазнини, е добре да ги ограничаваш. Сега ще ти изброим някои, за да знаеш кои са те:

 

Палмово и кокосово масло – съдържат 93% наситени мазнини на 100г.

Сушен кокос – от 100г, 57 са наситени мазнини

Масло – от 100г, 51 са наситени мазнини

Готварски шоколад – от 100г, 32 са наситени мазнини

Кашкавал и сирене – от 100г, 24 са наситени мазнини

 

Кои са полезните мазнини?

 

Мононенаситени мазнини. Най-дефицитни в менюто ни са именно те. Това е групата на омега 3 мастни киселини. Тя не се синтезира в организма и може единствено да бъде приемана отвън. Тя е основен градивен елемент на клетъчните мембрани, включително и на кръвоносните съдове и мозъка. Има благотворно действие върху сърдечно-съдовата система и централната нервна система. Тя се съдържа в много видове ядки, но когато са сурови.

 

Друг начин да си набавиш полезни мазнини са студенопресованите масла. Едно от най-богатите на омега 3 е лененото масло. Има го под формата на капсули, а можеш да го намериш на пазара и в течен вариант. Идеално е за подправяне на салати. Не е подходящо за пържене, защото не подлежи на термична обработка.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия