Няколко златни правила, когато си на диета [част първа]

2013-11-08 18:30:00
Няколко златни правила, когато си на диета [част първа]
Снимка: Dreamstime

Заричаш ли се да започнеш диета от Новa година? Да броиш калории, да избягваш любимите си храни, да не пиеш газирани напитки, да живееш без шоколад... Само защото си се отпуснал/а през празниците или ваканцията, или защото ти е трудно да се убедиш, че имаш нужда от нов хранителен режим?

 

Планирай една разтоварваща седмица. Намали стриктно приема на захар, тестени изделия и кореноплодни зеленчуци. Консумирай много пресни плодове и зеленчуци, естествени мазнини и белтъчини. Това ще подготви тялото лесно да усвои въглехидратите по-нататък.

 

Запази хранителния си ритъм. Ако се храниш 3 пъги дневно, но по някакви причини ти се наложи да пропуснеш ядене или да хапнеш кекс с кафе ако си на гости, например, внимавай. Компенсирай винаги.

 

 

Храни се разнообразно и богато. Kогато имаш време да обръщаш внимание на качеството на храната и да приемаш повече прясно приготвена храна, апетитът се регулира по естествен начин. Стреми се да ядеш разноцветни плодове и зеленчуци, опитай нови видове салати.

 

Откажи се от ненужните захари. Захарта в кафето, бисквитките между храненията, вторият бонбон, медът върху препечените филийки или в чая добавят допълнителни калории и прости захари в менюто. Много често захарта може до е естествена, но в количества неестествено големи за продукта, в който я намираш. Например прясно изцедените плодови сокове, макар полезни и вкусни, може до доставят до 40г. захар на чаша. Това се равнявана 10 чаени лъжички захар, от която нямаш нужда.

 

Научи се да казваш "не". На всеки се е случвало до го поканят да си вземе още едно парченце кекс или още само един бонбон. Когато домакинът ти предложи още, любезно се усмихни и кажи, че e най-вкусната храна, която си опитвал/а, но вечe си сит/а.

 

Обърни внимание на водата. Ако забравяш да пиеш достатъчно вода, а усещаш жажда, не я пренебрегвай. Водата помага за изхвърляне на отпадните вещества от тялото, транспортира храната до клетките, подхранва кожата и допринася за чувството за ситост. Ако усещаш, че пиейки вода, тя остава дълго в стомаха ти, може да добавиш щипка морска сол или малко прясно изцеден лимонов сок.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия