Митове за алкохола

2013-11-06 18:00:00
Митове за алкохола
Снимка: sxc.hu

В нашата хубава страна от малки сме закърмени с една доста противоречива заблуда, а именно, че алкохолът е нещо хубаво и неведнъж сме ставали свидетели на гледката, в която горд баща учи сина си да пие. До колко е полезно и възпитаващо това ще оставим на родителите да преценят, но няма как да не обърнем внимание на няколко други заблуди, в които упорито вярват повечето от нас. Заблудите са именно за напитките, към които все повече младежи посягат, вярвайки в някои от следните факти:

 

 

Алкохолът помага при възпалено гърло

 

Настинките, грипа и вирусите са наистина неприятни, а тъпченето с лекарства ги правят още по-отблъскващи. Често в желанието си да открием най-приятния и същевременно полезен начин сме склонни да повярваме на доста лъжи. Една от тях е, че приемането на алкохол би ни помогнало да се справим с възпаленото гърло. За съжаление обаче ефектът е точно обратен, защото алкохола не укрепва имунитета, а от приемането му гърлото започва да ни боли дори повече. Единственото изключение и с доста резерви е греяното вино, което в малки количества може да помогне да се излекувате. Все пак препоръчваме преглед от лекар и традиционното приемане на подходящи медикаменти.

 

Алкохолът намалява стреса и развеселява

 

Често, когато сме уморени, тъжни и напрегнати прибягваме до чашката, с надеждата, че тя е способна да ни избави от лошите чувства в нас. Тази заблуда е широко разпространена, доказателство, за което е фактът, че на всяко младежко събиране или празнуване има промишлени количества алкохол, чрез които се надяват да получат приповдигнато и весело настроение, което обаче няма как да се случи. Не алкохолът прави забавлението, а хората, затова наблегнете на качествено подбиране на компанията, а алкохола ограничете максимално.

 

Алкохолът затопля

 

Тази заблуда е продиктувана от множеството филми, а и съвети на планинари, според които лека срещу измръзване е алкохолът. Истина е, че приема на алкохол води до появата на усещане за топлина, но то е доста измамно, защото наред с него се усилва топлообменът, което води до по-бързо изстиване на организма. Ако целите краткотраен ефект и ситуацията го налага може да прибегнете към него, но по-добре заложете на други източници на топлина като топли дрехи.

 

Алкохолът не е толкова вреден, ако не се напием

 

Мит, чрез които повечето хора се успокояват, е, че пиенето не е вредно, в случаите, когато не се напиваме. Има няколко аспекта, които искаме да разгледаме, първият, който не е толкова респектиращ е, че тази заблуда ви кара все по-често да прибягвате до алкохола, което може да ви донесе алкохолизъм, затова внимавайте. А вторият аспект, който смятаме, че заслужава по-голямо внимание е фактът, че алкохолът, за разлика от храната, се метаболизира изключително бързо от тялото и вредното му влияние е почти моментално. Когато се пие на гладно, алкохолът се абсорбира в кръвта за около пет минути чрез тънкото черво, а след това за около 90 секунди достига до всички органи на тялото.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия