Как да накараме косата ни да расте по-бързо?

2013-11-05 23:49:00
Как да накараме косата ни да расте по-бързо?
Снимка: sxc.hu

Винаги си мечтала за дълга и здрава коса. Искаш лъскава и красива грива, но се чудиш как да порасне по-бързо. Особено ако си направила грешката да се подстрижеш много по-късо, а резултатът не ти е харесал. Разбира се, има начин.

 

Като за начало избягвай да гориш косата си. Когато използваш много често преса и сешоар, краищата се накъсват, защото са изтощени и ще ти се струва, че косата ти расте много бавно. По същата причина се реши внимателно и никога на мокра коса, тогава тя е най-уязвима.

 

Пий много вода. Трябва да приемаш поне по 8 чаши дневно. Косата ти ще е по-бляскава, а и цялото ти тяло ще се чувства по-добре.

 

Протеини. Протеините са много важни за косата, защото осигуряват необходимите ѝ хранителни вещества. За целта трябва да си хапваш редовно червено и бяло месо, ядки, млечни продукти и яйца.

 

 

Зелен чай. Зеленият чай е прекрасно естествено средство, което може да накара косата ти да порасне по-бързо. Съдържа антиоксиданти, които го правят много полезен за организма ти като цяло, но и специално за косата. Пий редовно зелен чай или можеш да изплакваш косата си след баня с такава отвара.

 

 

Масаж на скалпа. Кръвообращението е много важно за растежа на косата. Можеш да си правиш масаж на скалпа по няколко минути на ден. Действа релаксиращо.

 

Правилната козметика. Важно е да ползваш козметика, която отговаря на нуждите на косата ти. Купувай си продукти, които са за твоя тип коса и се спирай на качествени неща.

 

Маски с масла и жълтък. Много е важно да поддържаш косата си и да я подхранваш. Най-лесен и икономичен начин са домашните маски. Жълтъкът е много полезен за косата, ако добавиш към него зехтин или друго масло като бадемово, арганово, от жожоба или от макадамия, ще видиш резултат съвсем скоро.

 

След баня сложи няколко капки масло (арганово например) на дланите си и го нанеси върху косата си, по дължината. Така ще е по-мека и косъмът ще е защитен от вредните влияния на слънчевите лъчи и вятъра.

 

Използвай термозащита. Когато няма как да не се лишиш от сешоара, слагай термозащитен спрей. На пазара се предлага изобилие от всякакви марки и цени, за всякакви коси. Намери подходящият за теб и го нанасяй на косата си.

 

Подстригвай се редовно. Дори да пазиш косата си и да не я подлагаш на прекалена топлинна обработка, краищата все пак се изтощават. Подстригвай ги редовно и тя няма да цъфти и да има лош вид.

 

Храни се правилно. Косата има нужда от витамини (A, B, C и E) Храните богати на желязо и цинк са тези, които стимулират растежа – риба, спанак, стафиди, боб, мляко.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия