Къдрава или права коса? Защо?

2013-11-04 17:30:00
Къдрава или права коса? Защо?
Снимка: sxc.hu

Къдрава, права, чуплива? Каквато и коса да имаш най-вероятно не ти харесва. Повечето къдравелки искат права коса, а притежателките на прави коси искат къдрави. Но каквото е положението, такова, всичко си е до ген и няма какво да се направи освен да се изправяш или къдриш.

 

Сигурно е, обаче че много пъти си се запитвала защо косата ти е права или къдрава.

 

Сега ще ти разкажем малко повече за това. Основните неща, които отговарят за формата на косата ти са две: протеините, от които е изградена и фоликулите.

 

 

Сигурно си чувала безбройните реклами на козметика за коса, която съдържа кератин. Кератинът е структурен протеин и изгражда косата и ноктите. Също така той защитава кожата от вредни влияния. Кератинът съдържа атоми на сярата. Когато атомите са по-близо един до друг, тогава косата е права. Ако са разделечени, косъмът се огъва и косата се накъдря. И колкото повече серни атоми и съответно дисулфидни връзки има в косъма, толкова по-къдрава е косата.

 

Вторият фактор, който определя дали си къдрава или права, това са космените фоликули. Това са малките структури в кожата, чрез които се формират космите. Колкото по-закривено е каналчето, през което косъма излиза на повърхността, толкова е по-къдрав.

 

Друг интересен факт е, че различните коси имат различна специфика на растеж. Белите се отличават с около 1.2см месечно. Русите коси имат около 146 000 косъма, чернокосите – 110 000, брюнетите – 100 000, а червенокосите – едва 86 000. Афро-карибската коса е предимно черна и притежава около 50 000 и 100 000 косъма, но расте най-бавно. Азиатската коса е най-бързорастящата коса в света – 1.3см за месец.

 

Каквато и коса да притежаваш – руса, черна, къдрава, права, афро или азиатски тип, грижи се за нея, подстригвай я редовно, прави си маски и не я гори с преси и сешоари непрекъснато.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия