Няколко съвета за вегетарианците

2013-10-30 18:28:00
Няколко съвета за вегетарианците
Снимка: Dreamstime

Ако си решил да ставаш вегетарианец, но все още ти е трудно или пък вече си, но приятелите ти ядат месо и изпитваш някакви трудности, ще ти дадем няколко съвета. 1.

 

1. Намери си вегетариански ресторанти в близост до теб. Ако тайфата ти те води все по ресторанти за бързо хранене и се чувстваш пренебрегнат, заведи ги някой път пък на нещо по-различно като такъв ресторант. Вместо да ядат junk food, опитай да ги примамиш с някоя свежа салата или задушени зеленчуци.

 

2. Потърси други вегетарианци в интернет. Ако приятелите ти изобщо не са съгласни с режима ти на хранене и обичат да си похапват месо, трудно могат да ти окажат подкрепа. В днешно време лесно можеш да намериш информация в интернет като се абонираш за група с такава насоченост в някоя социална мрежа. Там можете да обменяте знания, съвети и рецепти, които ще са ти доста полезни.

 

3. Бъди учтив и проявявай разбиране към месоядните ти приятели. Често пъти вегетарианците са неразбрани. Другите не приемат лесно отказа от месо, а пък при веганите вече спорът става тежък. Хубаво е и ти да бъдеш толерантен, не прекалявай с това да убеждаваш всеки, че трябва да спре да яде месо. Хората сме различни, всеки харесва и обича какви ли не храни. Бъди толерантен.

 

 

4. Не си мисли, че като си вегетарианец няма никакви интересни ястия, които можеш да хапваш с наслада. Напротив. Разрови се и ще откриеш много интересни и вкусни рецепти, които не включват месо. А какво по-голямо удоволствие от това да си приготвиш нещо сам?

 

5. Боб и леща. Когато не ядеш месо, трябва да си набавяш от други храни, вещества, които са необходими за организма. Бобът и лещата съдържат протеини, фибри, желязо и други важни за организма елементи.

 

6. В12. Това е много важен за човешкото здраве витамин. Съдържа се в животинските продукти и е хубаво да си го набавяш допълнително, ако не ядеш месо. Повечето мултивитамини съдържат и В12.

 

7. Калций. Калцият е много важен за зъбите и костите. Той се съдържа в млечните продукти и ако си веган, трябва да си го набавяш по друг начин. Калций се съдържа в меласата, соята и тофуто.

 

8. Витамин Д. Той е изключително важен за да имаш здрави кости. Прекарвай повече време на слънце и пий соево мляко, обогатено с витамин Д.

 

9. Омега 3. Омега 3 мастни киселини помага регулирането на холестерола. Хубаво е да хапваш повече лешници, бадеми или да подправяш храната си с ленено масло.

 

10. Пий много вода. Важно е за всеки човек, особено за вегетарианците. По този начин тялото не губи форма, нито важни витамини и минерали.

Автор: Nadejda Atanasova

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия