Всяка една от нас има в гардероба си поне по няколко чифта обувки за всеки сезон. Сега, когато се радваме на една топла и прекрасна есен, с удоволствие разхождаме новите си обувки, които често пъти са пантофките. Непретенциозни, ежедневни, разноцветни и на достъпни цени - с една дума практични.

 

Но какви рискове крият нашите любими пантофки? Честата употреба на толкова ниски обувки е опасна за нашето здраве, защото може да доведе до болки в стъпалото, краката и кръста, също така да прерасне в остероартрит, постоянна болка, изкривяване на опорно-двигателната система.

 

„Плоското стъпало” също е много опасно, може да е вродено или придобито именно чрез носенето на неудобни обувки – прекалено ниски или прекалено високи.

 

Ние ще ви посъветваме да не изхвърляте любимите си обувки от гардероба, но бъдете внимателни, защото те не са по-малко вредни от ужасно високите токчета. Слагайте подходящи стелки, когато ги обувате и не прекарвайте цял ден с тях. А специалистите съветват да се носят обувки с височина за дамите 3-5 см, а за мъжете 1-2.

Автор: Nadejda Atanasova