Как да пазим очите си?

2013-10-16 19:00:00
Как да пазим очите си?
Снимка: sxc.hu

Статистиката показва, че броят на хората, които имат проблеми със зрението, се увеличава главоломно. Симптомите, показващи, че има нещо нередно със зрението ни са главоболие, сълзене на очите, моментно замъгляване и други. Ако докато четете субтитрите на поредния интересен филм, почувствате някой от горе изброените симптоми, то най-вероятно сте на път да увредите зрението си. В такъв случай имаме няколко съвета за вас:

 

Хранете се разумно и живейте здравословно

 

За да нямате проблеми с очите, трябва да включите в менюто си храни, богати на витамини A, C, B2 и D. Пийте необходимото количество вода за деня, което варира до около 2 литра, за да може да изведете шлаките от организма. Непременно се разходете поне веднъж дневно на чист въздух и ограничете консумирането на алкохол и цигари. Здравословния начин на живот спомага за нормалното функциониране на тялото, включително и очите.

 

 

Внимавайте със светлината

 

Слънчевите лъчи и светлината като цяло също могат да увредят зрението ви. Използвайте слънчеви очила, когато е необходимо и не забравяйте, че те не са само летен аксесоар. Зимата често има слънчеви лъчи, които са опасни, защото се отразяват от снега и вредят на зрението ни. Добре е да внимавате и при четене, като то е непрепоръчително, когато е на изкуствена светлина, защото напряга много зрението ви. Хубаво е да се съобразим и със светлината вкъщи и особено, когато сме пред компютъра. Контрастът между светлината от монитора и тази от външната страна е изключително опасен, затова се постарайте да го сведете до минимум.

 

Правете упражнения за очите си

 

Има най-различни упражnения, предназначени за очите ви, които са изключително лесни за изпълнение и не е необходима предварителна подготовка. За съжаление, те са малко познати, затова сме ви подготвили няколко, които може да използвате. Ето и тях:

 

Започнете бързо да сменяте фокуса на погледа си.Отначало съсредоточете очите на най-близкия обект до вас, след това след това отправете поглед възможно най-далеч.

 

Въртете очите по посока на часовниковата стрелка. Погледнете нагоре, надолу, наляво, надясно. Повторете тези движения пет пъти.

 

Отворете очите си по-широко от нормалното и гледайте в една точка 5 секунди. Отпуснете очните мускули и повторете упражнението.

 

Наспете се добре

 

Изключително важно е и да дадете необходимото на очите и тялото ви време за почивка. В тази връзка най-подходящо е да спите по 8 часа на ден. Изключително неправилно е да спите по-малко от 5 часа. Ограничавайки съня си, рискът да си навредите, както на зрението, така и на друга част от тялото ви, е много голям. Същото важи и ако прекалявате със съня, така че, не спете повече от 10 часа на ден. Пак повтаряме, най-ползотворния сън е с продължителност 8 часа.

 

Мийте често очите си със студена вода

 

Когато почувствате напрежение в очите си удачно е да ги измиете със студена вода, защото по този начин ще охладите кожата на очите си, което ще накара капилярите да се свият. Крайния резултат е облекчение и освежаване.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
bizana
преди 10 години

нямаме резервен чифт очи-те са за цял живот-пазете ги!Ако ли не-после ще съжалявате сами!

TheNearBy
преди 10 години

Между другото тия неща и упражнения са безполезни, ако прекарвате по 12 часа на ден на компа.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия