Как да не се разболеем в училище?

2013-10-10 18:00:00
Как да не се разболеем в училище?
Снимка: Dreamstime

След като си отиде лятото, а с него и хубавото време, е ред на сезона на грипа и настинките. Започваме да подсмърчаме, кашляме, усещаме температура, дискомфорт и отчаяни осъзнаваме, че и ние не сме подминати от сезонната гадост. Най-често прихващаме досадните зарази в училище, където първо се заразява съученика до нас, той предава на другарчето, другарчето на учителя и т.н. Оставяме настрана факта, че когато някой е болен е повече от препоръчително да не се появява на училище, за да не се разиграва този сценарии, и ви даваме няколко съвета, с които да се справите с неприятната ситуация:

 

Мийте ръцете си често

 

Може и да ви се струват маниакални хората, които си мият ръцете след всеки контакт с някаква вещ, но това е най-сигурният начин да се предпазите от заразяване с гореспоменатите зарази. Дори обаче да не искате да рискувате да се превърнете в поредния странен маниак, то поне може да си набавите мокри кърпички, чрез които да дезинфекцирате тайно ръцете си. Абсолютно задължително е да се миете със сапун поне 20 секунди  преди хранене.

 

 

Пийте повече течности

 

Дехидратацията, липсата на сън и напрежението са едни от най-силните фактори за отслабване на имунната система. Затова винаги вземайте със себе си бутилка вода, за да може докато сте в училище да приемате необходимото ви количество, което на ден е близо 2 литра. Приемането на вода, освен да засили имунитета ви, е способно чрез отделителната система да изхвърли токсините и вредните вещества, така че пиенето на повече течно е задължително, за да се предпазите от настинка или грип.

 

Не кашляйте и не кихайте в длан!

 

Когато кихате или кашляте в дланта си, спирате разпространението на зарази към останалите по въздушно-капков път, но това далеч не значи че заразата е изчезнала. Изхвърлените вируси остават на ръката, а след това полепват по повърхностите, които са докоснати. По този начин заразата отново се разпространява, затова вместо дланта си, използвайте кърпичка, която след това изхвърлете.

 

Проветрявайте често

 

Най-лесният начин да се отървете от разпространилите се във въздуха вируси е като проветрите помещението. Навлизането на свеж въздух ще ви ободри, както и ще гарантира здрави дробове. Ако се притеснявате, че чрез проветряването ще стане прекалено студено, не се безпокойте, чистият въздух се затопля по-лесно за разлика от застоялия, така че по време на междучасието задължително отваряйте прозорците.

 

Внимавайте с предметите, които се ползват от всички

 

Друг начин, чрез който може да се заразите, е като ползвате общите предмети като дръжките на вратите, кранчетата на мивките, както и клавиатурите в компютърните кабинети. За целта бъдете внимателни и след досег с такива предмети, обезателно си измийте ръцете. По този начин ще намалите вероятността да се заразите.

 

Спортувайте

 

Най-полезният и за някои най-приятният начин да се предпазим от разболяване е спортуването. Освен да се грижи за общия тонус на духа и тялото, спортуването е способно да ни отърве от токсините и вредните бактерии. Това се получава чрез изпотяването, когато през порите ни заедно с потта се отделят и от въпросните вредители. Едва ли е нужно да споменава, че ако спортувате ще имате силна имунна система и шансът да се подадете на някой вирус е минимален.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
wish.it
преди 10 години

ПОЛЕЗНО !!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия