Спрайтът ще ви помогне да се отървете от махмурлука

2013-10-09 13:14:00
Спрайтът ще ви помогне да се отървете от махмурлука
Снимка: Reuters

Въпреки че алкохолът е забранен за лица под 18-годишна възраст, има доста тийнейджъри, които го консумират, като в същото време го правят неправилно. Хубаво е да разберете, че злоупотребата с алкохол не води до нищо добро – нито за здравето, нито за репутацията ви. Когато човек е пиян, той е склонен да прави неща, които никога не би извършил на трезва глава. Това може да ви звучи забавно, но е по-скоро опасно и засрамващо. За да не изпадате в неловки ситуации, не консумирайте алкохол преди 18-годишна възраст, а след това го правете само с мярка.

 

 

И все пак на почти всеки му се е случвало да прекали с консумацията на спиртни напитки и на другата сутрин да има тежък махмурлук. Наскоро стана ясно, че спрайтът помага най-добре на човешкото тяло да разгражда алкохола, пише в. „Daily mail”. След редица проучвания учените установили, че някои от напитките – от билкови чайове до газирани, наистина ускоряват разграждането на спиртни напитки, което облекчава главоболието след тежка вечер.

 

Бъдете внимателни обаче, защото има такива, които го забавят и положението се влошава. Махмурлукът се появява не от самия алкохол, а от процеса на неговото разграждане, затова трябва да приемаме неща, които го ускоряват. В никакъв случай не пийте чай с коноп, защото той удължава въпросния процес и така ще имате махмурлук дълго време.

 

Когато човек консумира спиртни напитки, черният дроб освобождава ензим, наречен алкохолдехидрогеназа. Той има за задача да разгради съдържашия се в алкохола етанол до ацеталдехид, който се разгражда до ацетат от ензима алдехиддехидрогеназа.

 

От какво се получава махмурлукът?

 

Той се причинява от ацеталдехидът, докато ацетатът е безвреден, а понякога дори полезен. Когато човек консумира спрайт, производството на алдехиддехидрогеназа се ускорява и алкохолът се разгражда по-бързо.

 

Затова, ако имате тежък махмурлук, опитайте се да го преборите със спрайт.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
kaRamella
преди 10 години

По-скоро тоник


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия