Ползите от слушането на музика

2013-09-30 18:30:00
Ползите от слушането на музика
Снимка: Dreamstime

Слушането на музика е предпочитано занимание за мнозина. Независимо от музикалния вкус, музиката е един от най-ефективните начини за релакс. Тя също така крие далеч повече ползи, за които дори не подозираме. Ако се чудите, с какво може да ви помогне слушането на любимите парчета, ето и отговора:

 

Според специалистите музиката до известна степен упражнява контрол върху ударите на сърцето ни. Харесваната от нас музика, освен на сърдечната дейност, също така може да подобри дейността на белите ни дробове. Трябва обаче да направим разграничение между подобряване на дейността на съответните органи и лекуване на сърдечни и белодробни проблеми.

 

 

 

 

Доказано е, че музиката намалява стреса. Грижейки се за доброто ни настроение, тя лесно и бързо пропъжда стреса. На негово място се появява положителната енергия и оптимистичния поглед.

 

Добавянето на подходящ саундтрак към тренировките ви, увеличава мотивацията и успеваемостта. Не е за пренебрегване и факта, че физическата активност става с пъти по-приятна при наличието на музикален фон.

 

Музиката може да бъде и болкоуспокояващо. Да, едва ли ще се справи по-добре от използваното за тази цел лекарство, но е доказано, че слушането на любимите ви парчета отклонява вниманието ви от болката, така че при леки наранявания е адекватно решение.

 

Освен това, я притежава способността да кара мозъкът ви да отъждествява събития от живота ви с определени мелодии или песни. Учените препоръчват при депресивни състояние слушането на любими изпълнители, защото те предизвикват положителни емоции, чрез който можем да се справим с минорното настроение.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
koshtramba
преди 10 години

И се научава английски, ако слушаш подходящата музика.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия