Как да се справим с трудното ставане?

2013-09-27 15:30:00
Как да се справим с трудното ставане?
Снимка: Dreamstime

Мразите ранното ставане, често закъснявате за училище и сутрин сте по-вкиснали от едногодишно мляко? Имаме решение за вашия проблем. Просто следвайте нашите стъпки и събуждането от сън ще бъде поне с една идея по-приятно и зареждащо.

 

Изберете подходяща аларма

 

Първото нещо, което ще чуете, може да определи развитието на деня ви, затова внимателно подберете песента, с която ще се будите. Голяма заблуда е, че трябва да бъде песен, която не харесвате. Избирайки песен, която не ви допада, си гарантирате събуждането, но заедно с него и кофти настроение, което може да провали деня ви. Препоръчително е да бъде песен, която да е достатъчно бърза и харесвана от вас, че да ви накара, когато отворите очи да запеете заедно с нея. Така ще се заредите с положителни емоции и шансът да имате добър ден е далеч по-голям. Няма как да не се съгласим обаче, че изборът на любима песен за аларма, може да ви накара да харесвате все по-малко избраното от вас парче. За да се справите с този проблем, добро решение е да редувате песните, с които се събуждате. Така хем ще имате харесвана от вас песен, хем няма да я намразите.

 

 

Спрете да се заблуждавате с максимата: "още 2 минути и ставам"

 

Всеки един от нас, след чуване на алармата си е казвал: "Само още 2 минути и ще стана от леглото", след което двете минути се превръщат в още две и още две и докато се усетим, сме закъснели за училище. Отлагането на момента не прави действието по-малко неприятно или по-лесно изпълнимо, а точно обратното. Добре е да си наложите, че след иззвъняване на алармата е задължително да станете от леглото, иначе шансът да имате кофти настроение е повече от обещаващ.

 

Премахнете много аларми

 

Често срещано явление при много от хората е използването на няколко аларми в интервал от 5 до 20 минути. С това си действие хората смятат, че ще се събудят постепенно и ще бъдат по-бодри. Да, ама не. Използването на много аларми ни прави по-раздразнителни, а и заради тях сме в едно особено състояние, при което хем не сме будни, хем не спим. Друг често срещан проблем е, че когато имаме повече от една аларма не можем отново да заспим, а тръпнем в очакване на следващата, което всъщност ни отнема от времето за сън.

 

Създайте си режим

 

Най-ефективното решение на проблема с трудното ставане е изготвянето на подходящ режим, който да спазваме. За съжаление, обаче, то се оказва и най-трудно постижимото. Много често избираме да стоим до късно вечер, прекарвайки времето си в чатове или гейминг, а в същото време сме принудени да се събудим в точно фиксиран час, за да не закъснеем за училище. По този начин не получаваме необходимите ни часове за сън и освен уморени, ставаме и раздразнителни. Определянето на краен час, в който можем да приключим с другите занимания и да заспим, ни гарантира, че на следващия ден ще бъдем бодри, отпочинали и с една идея по-положителни. Остава ни само да си наложим да го спазваме.

Автор: ИъН Здравчев

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Auriss
преди 10 години

лол

Mladenoff
преди 10 години

Между краката ли си я държиш ?

Nyan girl
преди 10 години

Aлармата ми е вибрация и всяка сутрин ми е различна, така че музиката няма значение.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия