Страдате от дислексия? Електронните книги ще ви помогнат

2013-09-20 16:24:00
Страдате от дислексия? Електронните книги ще ви помогнат
Снимка: Dreamstime

Хората, които страдат от дислексия, трудно се адаптират и имат проблеми, когато общуват с околните. Причината е, че на тях им е трудно да четат и да разбират какво е прочетено. Често бъркат някои букви с други, например „б“ с „д“ или „н“ с „п“. Случва им се да разместват местата на буквите в думите или хората пишат, както говорят.

 

Някои смятат, че дислексията е вид умствено изоставане, но това не е така. При някои хора даже се наблюдават феноменални способности в други направления. Хората, които страдат от дислексия, не правят еднакви грешки. Често им се случва да прочетат дадена дума правилно на една страница, но на другата да не могат да я разпознаят. Също така разпознават писмената форма на една дума, но после не могат да я разпознаят в гласов вид.

 

 

Наскоро стана ясно, че електронните книги са много по-подходящи за хора, страдащи от дислексия, отколкото са обикновените хартиени носители, съобщи PLOS ONE. Учените направили сравнение на успехите в четенето на книги на хартиени носители и на компютър сред 103-ма гимназисти, страдащи от дислексия.

 

Учениците се справили значително по-добре с текста на електронната книга, отколкото с този на хартията. Електронните устройства за четене на книги се оказали подходящи за хората, които имат трудности с декодирането на фона, което е основа за разбиране на прочетеното.

 

Според специалистите именно късите редове с малък брой думи, а не самите електронни устройства, помагат на страдащите от дислексия да се съсредоточат върху конкретните значения, като се абстрахират от второстепенните. С течение на времето електронните книги са все по-предпочитани от хартиените. Причината е, че са леки, удобни за носене и човек може да има едновременно няколко книги в себе си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 10 години

А как някой с дислексия може да прочете това ?


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия