Рибеното масло подобрява способността за четене на децата

2012-09-23 21:15:00
Рибеното масло подобрява способността за четене на децата
Снимка: sxc.hu

Рибеното масло може да се окаже ценен помощник в подобряването на способността за четене на децата, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно британско проучване.

 

 

За да стигнат до това заключение, специалисти от Оксфордския университет провели експеримент с участието на 362 деца на възраст между 7 и 9 години. Половината от тях приемали таблетки, съдържащи 600 мг Омега-3 мастни киселини, в продължение на 16 седмици, а останалите (контролната група) получавали плацебо.

 

След изтичането на експерименталния период, децата били подложени на същите тестове по четене, каквито направили и преди стартирането на изследването. Оказало се, че онези ученици, които се справяли най-зле с четенето, подобрили в  изключително голяма степен своите способности. При по-умелите деца обаче не били забелязани съществени разлики.

 

„Предишни изследвания доказват ползите на хранителните добавки, съдържащи Омега-3 мастни киселини, за децата, страдащи от хиперактивност, дислексия и нарушения в моторните функции. Нашето проучване обаче е първото, което показва, че тези добавки могат да бъдат полезни за много по-голям брой деца от училищата – онези, които изпитват трудности с четенето и изостават от своите връстници”, коментира проф. Пол Монтгомъри, един от ръководителите на изследването. 

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия