Няколко опасни заблуди, свързани с отслабването

2013-09-04 14:00:00
Няколко опасни заблуди, свързани с отслабването
Снимка: Dreamstime

В днешно време, благодарение на интернет, човек може да намери информация за всичко – от това как да свали ново гадже до това как да излекува кокоши трън на крака си. Всеки интернет потребител търси според интересите си. Дамите са тези, които се интересуват най-много от диети, здравословно хранене и горене на калории. За съжаление, в интернет може да има огромно количество информация по най-различни въпроси, но част от нея не е достоверна, а понякога дори излага на риск здравето и живота ни. Затова човек винаги трябва да има едно на ум, когато научи нещо ново от недостоверен източник.

 

Вижте кои са най-честите заблуди около спазването на диети и топенето на излишни мазнини:

 

Повечето хора смятат, че когато гладуват, те отслабват. Истината е, че когато стомахът ни е празен, организмът започва да пести от мазнините, които складира като запаси. Тялото преминава в икономичен режим – обмяната на веществата се забавя и мозъкът програмира мастните клетки да се множат и уголемяват. Затова хората, които гладуват, не могат да се отърват от излишните килограми. Човек трябва да се храни редовно, по-малко и само с нискокалорични продукти, за да направи метаболизма си по-бърз и наистина да успее да стопи мазнините.

 

 

Има предприемачи, които се възползват от желанието на хората да се отърват от излишните килограми. Именно поради тази причина на пазара има най-различни продукти за отслабване – от хапчета до чайове и кафета. В никакъв случай не консумирай такива неща, защото рискуваш да си създадеш сериозни проблеми с черния дроб, бъбреците и да навредиш на метаболизма си. Вместо да се самонавиваш, че ще успееш да решиш проблема с килограмите с вълшебно хапче, по-добре започни да водиш здравословен начин на живот и да спортуваш.

 

Голяма част от хората, на които им предстои да променят хранителния си режим, смятат, че това ще ги направи нервни и като цяло ще повлияе зле на психиката им. Истината е, че ако човек си избере подходяща за него диета и спортува редовно, то периодът, в който отслабва, ще му носи предимно положителни емоции. Защо? Да, може да не ядеш вече любимите си лакомства, но за сметка на това консумираш здравословни храни, не ти е тежко, не преяждаш, спортуваш редовно и в същото време с всеки изминал ден имаш все по-хубаво тяло. Как това да не кара да се усмихваш всеки път, когато се погледнеш в огледалото или устоиш на поредното шоколадово изкушение?

 

Въпреки че хората четат доста статии в интернет, често се случва те да пренебрегват ценни съвети, които наистина са важни и имат ефект. Колко от вас пият достатъчно количество вода? То е важно както за правилното функциониране на организма ни, така и за диетата ни. Същото важни за редовното хранене и вечерята преди 19 часа. Няма смисъл да броите калориите си, ако повече от половината ги приемате вечерно време, когато директно ви се лепят под формата на мазнини.

 

На някои хора им е толкова трудно да се ограничават, че започват да лъжат дори самите себе си. Те смятат, че няма да навреди на диетата ми, ако консумират плодов сок или пък диетично десертче. Е, и в двете има калории и в повечето пъти те са доста повече, отколкото си мислите. Заслужава ли си според вас усилията ви да отидат на вятъра само заради една чаша газирана напитка, например?

 

Снимка: Dreamstime

 

Често се случва човек да консумира предостатъчно калории, но въпреки това да е постоянно гладен. Не, тук не става дума за апетит, а за това, че в организма липсват ценни витамини, минерали, ензими и пробиотици. Затова тялото търси още и още храна, за да си ги набави по някакъв начин. Важно е да се храните здравословно, за да не се стига до липсата на ценни за организма ви вещества. Избягвайте готовите храни и се старайте да си готвите у дома. Така ще знаете какво наистина има в ястията, които консумирате и няма излишно да се притеснявате за теглото и здравето си.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия