Употребата на кокаин води до бързи промени в мозъка

2013-08-26 13:59:00
Употребата на кокаин води до бързи промени в мозъка
Снимка: Dreamstime

Всеки знае, че наркотиците са вредни за здравето, но въпреки това има доста хора, които пренебрегват тази информация и рискуват живота си, за да им е весело в продължение на няколко часа. За съжаление, пристрастяването става лесно, а отказът е изключително труден процес.

 

Специалистите твърдят, че приемането на кокаин може да промени мозъчни структури до часове в рамките на онова, което да е първата стъпка към пристрастяването към него, съобщи BBC. След редица направени експерименти стана ясно, че нови мозъчни структури, които са свързани със запаметяването и обучението, израстват бързо след приемането на кокаин. Животните, които участвали в експериментите, с най-големи структурни промени в мозъците са показали по-голямо предпочитание към кокаина.

 

 

Учените се фокусирали основно върху дендритните разклонения на мозъчните клетки, които са свързани със запаметяването. Те открили още, че средата, в която се приемат наркотиците, има важна роля за пристрастяването към тях.

 

По време на експеримента мишките имали възможност да проучат две различни камери, като всяка от тях се отличавала със свой аромат и повърхностна текстура. След като избрали една от тях, гризачите били поставени в другата камера и инжектирани с кокаин.

 

След това специалистите ползвали лазерен микроскоп, за да търсят дендритни разклонения на мозъчни клетки у мишките. Резултатите показали, че повече дендритни разклонения има у гризачите, които били инжектирани с кокаин, вместо с вода. Това показва, че употребата на наркотика е свързана със складиране на нова памет. Кокаинът предизвиква бърза поява на нови дендритни разклонения на мозъчни клетки, твърдят учените.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
papugai
преди 10 години

Дам, а като ти порасне много мозъка, ще започне да ти изтича през носа.Много глупави статии сте пускали, но тази даже е пълна с лъжи.Най-глупавите хора, които познавам, са на бело, но не са били глупави, превърнаха се в такива, защото тая химия прецаква страшно бързо мозъка.

notlike
преди 10 години

Еми, супер. Тоест учените доказват, че тези, които вземат кокаин, са по-умни? В Limitless имаше подобни работи с един наркотик, дето така и не разбрах какъв е, но.. факт е, че приемането на кокаин не само те прави зависим, ами ти унищожава сърцето за отрицателно време.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия