Употребата на кокаин води до сърдечен арест

2012-11-08 14:05:00
Употребата на кокаин води до сърдечен арест
Снимка: sxc.hu

Кокаинът повишава значително риска от сърдечен арест, според ново австралийско проучване.

 

Изследователи откриват, че употребата на наркотика дори веднъж месечно води до високо кръвно налягане, по-малко гъвкави артерии и удебелени стени на сърдечния мускул, което може да повиши риска от получаване на сърдечен удар.

 

Проучването е първото, което документира някои от сърдечносъдовите аномалии при употребяващи кокаин.

 

 

Учените използват магнитен резонанс, за да измерят ефектите на наркотика при 20 здрави възрастни, които редовно употребяват незаконната субстанция.

 

Установява се, че тези участници имат по-високи нива на множество фактори, свързани с повишен риск от инфаркт и инсулт, в сравнение с други 20 души, които не са потребители на кокаин.

 

Според резултатите употребяващите кокаин имат 30-35% увеличение, свързано с втвърдяване на аортата, по-високо кръвно налягане и 18% по-голяма дебелина на стената на лявата камера на сърцето.

 

Все повече млади хора са засегнати от масирани инфаркти, свързани с употребата на кокаин, коментира ръководителят на проучването д-р Джема Фигтрий.

 

Резултатите са представени на научна сесия на Американската сърдечна асоциация.

 

Кокаинът натоварва сърцето и може да повлияе на системите за т. нар. „възнаграждаване“ на мозъка. Според проучване на Университета в Кеймбридж зависимите от кокаин са в риск от загуба на сиво вещество.

 

Употребата на наркотици има най-голямо въздействие върху префронталната и темпорална мозъчни кори – области, които са свързани с вниманието, вземането на решения и саморегулацията, както и паметта.

 

Учените установяват, че злоупотребата с наркотици от клас А ускорява процеса на стареене на мозъка.

 

Изследователите откриват, че употребяващите кокаин губят около 3,08 мл мозъчен обем годишно. Това се равнява на два пъти по-голяма скорост, отколкото тази при втората група доброволци, които губят само около 1,69 мл на година.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Mladenoff
преди 11 години

A нещо за амфетамина ? Че коката много скъпа :/

besso
преди 11 години

cardiac arrest = инфаркт


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия