Как да избегнеш дехидратацията през горещите летни месеци?

2013-08-20 11:59:00
Как да избегнеш дехидратацията през горещите летни месеци?
Снимка: Dreamstime

През горещите летни месеци имаме нужда от повече течности, за да избегнем дехидратацията. Вижте какво трябва да правите, за да може организмът ви да си набави нужното количество:

 

Хубаво е да наблегнете на консумацията на салати – както на плодови, така и на зеленчукови. Хапвай салати, в които има повечко марули, домати, краставици и тиквички. Яж и плодове с високо съдържание на вода – като диня, например.

 

 

През горещите летни месеци е препоръчително да избягваш употребата на алкохол и газирани напитки, защото те причиняват дехидратация на организма. Ако все пак ти се случи да консумираш твърд алкохол, изпий една чаша вода след това.

 

Препоръчително е да пиеш вода преди ядене, за да избегнеш дехидратацията и да ядеш по-малко. Избягвай обаче приемането на течности по време на хранене.

 

Ако си от хората, които не обичат да пият вода, промени вкуса й. Може да добавиш към нея естествени овкусители като ментови листа и резенчета лимон. Също така може да утоляваш жаждата си и с други напитки като чай и фрешове.

 

Лятно време тренировките са доста изморителни, затова организмът ти трябва да е достатъчно хидратиран. Пий по малко вода преди и по време на тренировка, за да имаш енергия, но в същото време да не ти е тежко.

 

Научи се да си носиш вода със себе си. Напълни си едно мъничко шишенце и го носи в чантата си. Ако си в училище или на работа, нека водата седи на чина/бюрото ти, за да я виждаш и да се подсещаш да пиеш вода по-често.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия