Излишните килограми си имат своите плюсове

2013-08-07 15:13:00
Излишните килограми си имат своите плюсове
Снимка: Dreamstime

Сърдечносъдови заболявания, хипертония, диабет и други метаболитни заболявания често се преписват само на едно състояние: наднормено тегло. Изследване на американски учени разкрива, че макар пълните хора да са по-предразположени към някои опасни за здравето състояния, те имат и по-голяма вероятност да ги преживеят.

 

Изследване на екип от американския Център за контрол и превенция на заболявания заключва в неочаквано твърдение: индекс на телесната маса в рамките на наднорменото тегло, от 25 до 29,9 е най-вероятно да увеличи продължителността на живот на индивида. До това заключение екипът стига след преглед и задълбочен анализ на 97 предходни изследвания върху затлъстяването, обхващащи над три милиона възрастни участници.

 

 

Според съавтор на изследването, д-р Браян Кит, има няколко фактора, които стоят зад тези статистики, демонстрирайки ясно, че умереното затлъстяване първа степен не бива да се счита за медицински проблем.

 

Когато организмът се бори с дадено заболяване, той изисква повече енергия, за да се излекува правилно. Д-р Кит твърди, че енергията, която се съхранява в „излишните“ килограми далеч не е излишна, когато организмът е под силен стрес и има нужда от своите запаси.

 

Адипозната тъкан – мазнините, както и свързаните с тях хормони укрепват защитата на тялото, предлагайки енергийни резерви и противовъзпалителни агенти за борба с инфекции в огромно изобилие.

 

Макар хората с наднормено тегло да са статистически по-предразположени към някои заболявания, за по-леките и слаби съществува много по-голяма вероятност да не ги преживеят.

 

Така например, при сърдечносъдови проблеми и особено – остри епизоди на сърдечни кризи, пациенти с нисък процент на телесни мазнини са с четворно по-голяма вероятност от фатален изход, отколкото пациенти с наднормено тегло.

 

Друг пример: хипертония. Пациенти с наднормено тегло приемат и усвояват лекарствата си много по-лесно и с по-малко странични ефекти от по-слабите хора, при които най-често настъпват усложнения и флуктуации в налягането след медикаментозно лечение.

 

Изследване, публикувано в журнала Immunology показва как кожата на хора с повече подкожни мазнини е в състояние да задейства и завърши механизма на коагулационната каскада значително по-бързо от кожата на хора с нормално тегло и също така, при евентуално замърсяване на порезна или друга рана, протичащият инфекциозен процес е много по-кратък, имунният отговор - по-стабилен и като цяло - по-качествен.

 

Изследователите не твърдят, че е по-добре за здравето да се поддържа наднормено тегло, но тяхното проучване цели да успокои хората с някой друг излишен килограм. Десетилетия на популярна култура и киноизкуство, издигащи перфектното тяло в култ са насадили трайна фобия в обществото към наднорменото тегло. Фобия, която често води до психологични разстройства, нездравословни диети и унищожителни физически натоварвания за отслабване и увреждащия здравето „йо-йо“ ефект.

 

Наднорменото тегло първа степен може да има и своите предимства. То не би следвало да се разглежда като проблем и да бъде редуцирано независимо от цената, която се плаща.

 

Още здравни новини четете в Puls.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
diditen
преди 10 години

Тази статия може би цели да утеши пълничките читатели, но кого заблуждавате всеки иска да е слаб с добре оформено тяло. Дебелината не само, че е естетически неприятна, но и води и до много повече проблеми, отколкото носи ползи.

Die Young
преди 10 години

FuckingFreak- статията просто показва плюсовете на наднорменото тегло, а изводът е: не се притеснявай от килограмите, могат да бъдат и полезни

StringTheoryPractici
преди 10 години

But what about the base rates?

papugai
преди 10 години

Защо да се храниш здравословно като се разболееш, достатъчно е да си дебел и да ползваш тлъстините си.

FuckingFreak
преди 10 години

И все едно изводът е "бъдете дебели, за да си докарате инфаркт и да го преживеете след това".

koshtramba
преди 10 години

Тая статия я е писал дебелак. Гарантирам.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия