Когато си търсиш извинения да се храниш нездравословно ...

2013-08-01 11:16:00
Когато си търсиш извинения да се храниш нездравословно ...
Снимка: Dreamstime

Според една поговорка, когато човек има желание – намира начин, ако ли не – намира причина. Тя важи за абсолютно всичко. Дори за нездравословното хранене. Ако искате да консумирате храна, която не вреди на здравето и теглото ви, няма постоянно да си търсите извинения защо не го правите.

 

Вижте кои са най-използваните оправдания, за да се храни човек нездравословно:

 

 

Искам да ям от любимите си храни – никой не те спира да го правиш. Здравословното хранене не означава пълен отказ от сладките, тестените и пържени неща. Всичко, което е в границите на разумното, е полезно. Винаги, когато имаш желание да хапнеш нещо сладко, може да го направиш, без да имаш угризения на съвестта. Но гледай това да не се случва ежедневно и по няколко пъти на ден.

 

Мразя да съм на диета – в интерес на истината никой не обича. Но погледни на нещата по друг начин – това не е диета, а здравословен хранителен режим, който е полезен за теб и ще ти помогне да се сдобиеш с фигурата, която искаш. За да не си постоянно гладен/на, храни се често, но по малко. Наблегни на протеиновите храни, защото при тях организмът гори повече калории, за да ги обработи, отколкото се съдържат в тях.

 

Досега нито една диета не е дала резултат – повечето хора, които са спазвали диети, се оплакват от т.нар. „йо-йо ефект“. Но дали проблемът е в диетите или в теб? По-скоро е второто. Повечето гладуващи имат вредния навик, когато диетата им приключи, да започнат да се хранят както преди, даже да си наваксват пропуснатото. Нормално е да си върнат свалените килограми и да натрупат още няколко отгоре, нали? След края на една диета е много важно правилното захранване. Трябва постепенно да върнеш в менюто си храните, които си изключил/а, като не бива да прекаляваш с тяхната консумация.

 

Здравословното хранене не е евтино – всъщност хората дават едни и същи пари за здравословни и за нездравословни храни. Просто трябва да се научиш да пазаруваш правилно. Като запомни – здравословно не значи био, затова не давай излишно пари за био продукти. Наблегни на свежите плодове и зеленчуци. Купувай си месо от големи месарски магазини, разделяй го на порции и го съхранявай във фризера. Така ще ти излезе доста по-евтино.

 

Както вече казахме „Когато човек има желание – намира начин ...“

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия