Плодовете и зеленчуците най-често водят до хранително натравяне

2013-07-20 14:15:00
Плодовете и зеленчуците най-често водят до хранително натравяне
Снимка: sxc.hu

Любимият сезон на мнозина – лятото, крие редица опасности за здравето. Статистиката сочи, че именно през летните месеци се случват най-много хранителни натравяния. И макар обикновено да виним и да считаме за най-подозрителни млечните продукти и яйцата, всъщност плодовете и зеленчуците се оказват най-опасни, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от американско проучване.

 

През лятото всеки човек увеличава консумацията си на плодове и зеленчуци. И въпреки че те са изключително полезни за здравето, тъй като са богати на най-различни витамини, плодовете и зеленчуците са и много опасни. Според данни от последни проучвания, около 46% от хранителните натравяния се дължат именно на приема на плодове и зеленчуци. Причината за това се крие в недоброто им измиване и в консумацията им в суров вид.

 

 

Известно е, че в почвите живеят редица опасни бактерии, които се пренасят чрез дъждовете, вятъра и животните. Те полепват по зеленчуците и започват да се размножават. Ето защо е изключително важно плодовете и зеленчуците, особено листните, да бъдат добре измивани преди консумация.

 

Редица бактерии и микроби не оцеляват след термична обработка. Това е и причината, поради която консумацията на сурови продукти по правило е по-опасна от приема на топлинно-обработени храни. През лятото много често приемаме сурови плодове и зеленчуци и това съвсем логично увеличава риска от хранително натравяне.

 

Друга, косвена причина, поради която плодовете и зеленчуците се оказват най-опасни за здравето, е това, че към тях хората обикновено подхождат с по-малко подозрение, отколкото към млечните продукти и яйцата. Именно така те пропускат ясните признаци, че продуктите са се развалили, че не са добре измити или че просто не са годни за консумация.

 

Разбира се, опасни си остават и млечните продукти, яйцата и месото, които могат да се превърнат в източник на салмонелозни бактерии. Правилото при тях е да се консумират след добра термична обработка и да се съхраняват в хладилник. В никакъв случай подобни продукти не трябва да прекарват повече време на слънце или високи температури, тъй като това благоприятства развитието на опасни микроорганизми.

 

Симптомите на хранителното отравяне обикновено се проявяват от два до шест часа след консумацията на вредни храни. Те включват гадене, повръщане, диария, коремни болки, повишаване на телесната температура и отпадналост. При съмнения за хранително натравяне прегледът от медицинско лице е задължителен.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
shusha
преди 10 години

И месото също...Тогава какаво ?! Да не Ядем ?!


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия