Храните с висок гликемичен индекс водят до пристрастяване

2013-06-29 15:00:00
Храните с висок гликемичен индекс водят до пристрастяване
Снимка: sxc.hu

Храните, притежаващи висок гликемичен индекс, водят до опасно пристрастяване, каквото може да се наблюдава при употребата на наркотици и цигари, смятат американски учени, цитирани от в. “Daily Mail”.

 

Оказва се, че консумацията на храни като бял хляб, картофи и шоколад, задейства онези механизми в мозъка, които отговарят за пристрастяването. Това пък от своя страна води до повишен апетит и глад за подобни хранителни продукти, а прекаляването с тях резултира в трупане на излишни килограми.

 

 

За да наблюдават въздействието на храните с висок гликемичен индекс върху човешкия организъм, специалисти от Детската болница в Бостън провели експеримент с участието на 12 мъже, страдащи от затлъстяване. Всички те трябвало да изпият по един млечен шейк с еднакво количество калории, вкус и сладост. Половината от шейковете обаче съдържали бързи въглехидрати (с висок гликемичен индекс), а другата половина – бавни въглехидрати (с нисък гликемичен индекс).

 

В продължение на следващите четири часа участниците в експеримента били подложени на постоянно тестване на нивата на кръвната захар и на чувството им за ситост и глад. Освен това мозъчната дейност на всички мъже била наблюдавана с помощта на скенер.

 

Оказало се, че след консумацията на бързи въглехидрати при участниците първоначално се наблюдава огромен скок в нивата на кръвната захар, съпроводен от рязък спад четири часа по-късно. Това драстично понижаване на захарта в кръвта се свързва с прекомерно чувство за глад и интензивно активиране на нуклеус акумбенс – критична област от мозъка, отговаряща за пристрастяването.

 

Именно по този начин консумацията на храни с висок гликемичен индекс води до затлъстяване. Колкото повече бързи въглехидрати консумира един човек, толкова повече бързи въглехидрати му се искат. Това състояние се обуславя и от активирането на онези центрове на мозъка, свързани с удоволствието и възнаграждението.

 

Учените са на мнението, че един от най-лесните и ефикасни начини за отслабване е ограниченото приемане на храни с висок гликемичен индекс и заместването им с по-бавни въглехидрати, съдържащи се в пълнозърнестите продукти, кафяви ориз, овесените ядки и бобовите растения.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Minwu
преди 10 години

Това е, защото днешните производители слагат във всичко захар... Я яжте домашен хляб да видим дали ще се пристрастите!

DownloadVirus
преди 10 години

Щом казваш..

Runaway11
преди 10 години

КАКВО ОТКРИТИЕ!!! ;ддд


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия