Мазнините ни правят по-сънливи, а въглехидратите - по-бодри

2013-05-11 19:00:00
Мазнините ни правят по-сънливи, а въглехидратите - по-бодри
Снимка: sxc.hu

Случвало ли ви се е да имате дни, в които постоянно ви се спи и не се чувствате достатъчно пълноценни да извършите каквато и да било дейност? Твърде възможно е изпадането ви в подобно летаргично състояние да се дължи на хранителния ви режим.

 

Американски учени доказаха, че прекаляването с консумацията на мазнини води до сънливост, докато богатите на въглехидрати храни имат обратния ефект върху човешкия организъм, пише в. “Daily Mail”.

 

 

За да стигнат до това заключение, специалисти от щатския университет в Пенсилвания провели петдневен експеримент с участието на 31 здрави доброволци на възраст между 18 и 65 години. Никой от тях не страдал от затлъстяване и нямал проблеми със съня.

 

Всички участници били хранени по пет пъти на ден и освен това трябвало да оценяват, доколко сънливи и уморени се чувстват. Някои получавали само богата на мазнини храни, други – на въглехидрати, а трети – на протеини.

 

Оказало се, че след консумацията на прекалено големи количества мазнини хората започват да се чувстват по-сънливи. И обратното – прекаляването с въглехидратите води до бодрост и прилив на повече енергия през деня. Учените не открили никаква зависимост между консумацията на протеини и чувството за умора и сънливост.

 

Резултатите от проучването категорично доказват, че храната, която приемаме, оказва огромно влияние върху начина, по който се чувстваме. Ето защо специалистите съветват, ако искате да имате достатъчно енергия през деня, да не пренебрегвате изцяло въглехидратите, както повеляват много популярни диети, сред които е и тази на Аткинс.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
maistorluk
преди 10 години

То е близко до акъла, че когато ядеш въглехидрати, които се използват за енергия от тялото, ще си по-бодър и енергичен. Не е нужно да се хвърлят хиляди долари върху безсмислени проучвания с ясни отговори.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия