Храни, предпазващи от слънчево изгаряне

2013-06-23 20:00:00
Храни, предпазващи от слънчево изгаряне
Снимка: sxc.hu

Всички вие знаете, колко важно е да не излагате кожата си на продължителна директна слънчева светлина през лятото, без предварително да сте я намазали с подходящ слънцезащитен продукт. Повече от вас обаче вероятно изобщо не подозират, че консумацията на определени храни също може да повиши защитните сили на кожата срещу вредните ултравиолетови лъчи и да я предпази от слънчево изгаряне. Вижте кои са те:

 

 

Домати

Тези вкусни червени зеленчуци са най-подходящата храна за защита срещу вредното въздействие на лятното слънце. Съдържащият се в тях ликопен прави кожата по-устойчива на ултравиолетовите лъчи. Освен това редовната консумация на домати и доматено пюре повишава еластичността на кожата и я предпазва от преждевременно стареене.

 

Добри източници на ликопен са още динята и розовият грейпфрут.

 

 

Оранжеви зеленчуци

 

Цветът на плодовете и зеленчуците обикновено е определящ за тяхното съдържание и свойства. Оранжевите плодове и зеленчуци като моркови, тиква, пъпеш, кайсии и манго са богати на бета-каротин, който предпазва кожата от слънчево изгаряне.

 

 

Зелени зеленчуци

 

Също като оранжевите зеленчуци, зелените са богати на антиоксиданта бета-каротин. Освен това обаче зелените зеленчуци като спанак, кресон, броколи, брюкселско зеле, зелен фасул и грах съдържат големи количества лутеин и зеаксантин, които предпазват очите от ултравиолетовите лъчи.

 

 

Храни, богати на Витамин С

 

Храните, богати на Витамин С, са сред идеалните помощници в защитата от вредното въздействие на слънцето. Той е мощен антиоксидант, който се бори със свободните радикали и предпазва от слънчево изгаряне. Витамин С може да бъде откри в големи количества в цитрусовите плодове, кивито, горските плодове, картофите и чушките.

 

Цитрусови плодове

Снимка: sxc.hu

 

Храни, богати на Витамин Е

 

Също като Витамин С, Витамин Е притежава мощни антиоксидантни свойства, предпазващи кожата от слънчевите лъчи. Добри негови източници са пшеничният зародиш, авокадото, ядките, семената, зехтинът, слънчогледовото и царевичното олио.

 

 

Ядки

 

Освен че са богати на Витамин Е, повечето ядки също така са добър източник на мононенаситени мазнини и селен. Мононенаситените мазнини предпазват клетките на кожата от увреждане и помагат на тялото да абсорбира повече ликопен и бета-каротин от храната, която приема. Селенът пък по естествен начин повишава слънцезащитните свойства на кожата.

 

Ядки

Снимка: sxc.hu

 

 

Черен шоколад

 

Поредната добра новина за любителите на какаовите изкушения – черният шоколад също предпазва от слънчево изгаряне. Навлезли в организма, съдържащите се в шоколада флавоноиди действат като слънцезащитен крем, който предпазва кожата от вредните ултравиолетови лъчи.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия