Всеки трети българин има алергия

2013-06-13 10:59:00
Всеки трети българин има алергия
Снимка: Dreamstime

Какво представлява алергията?

 

Това е повишена чувствителност на организма към някои безвредни субстанции от околната среда – антигени, които в последствие се превръщат в алергени. Свръхчувствителността представлява прекомерна защитна реакция на имунната система, която е придобита, краткотрайна и предвидима.

 

Какви са обичайните симптоми?

 

Най-често срещаните алергични симптоми са кихането, сърбежът на очите и течащият, запушен нос.

 

 

Кихането е начин на човешкия организъм да се освободи от прах и други дразнители.

 

Когато човек е алергичен към него кихането може да продължи с дни. Когато човек е алергичен към него и това го дразни, често той посяга да търка очите си, които го сърбят ужасно много. По този начин той ги дразни още повече и клепачите му стават подути и червени.

 

При наличие на алергия секретът от носа е бистър и воднист. Често носът се запушва вследствие на набъбването на лигавицата.

 

Наскоро направено проучване показва, че всеки трети българин има алергия. Според специалистите след 20 години всеки втори у нас ще има непоносимост към нещо. Статистиката показва, че 9% от българите страдат от астма, 18% имат алергичен ринит, който е предшественик на астмата. Около 2-3% имат алергия към някои лекарства, а между 3 и 5% имат атопичен дерматит.

 

Кои са основните причини за заболяването?

 

Най-голямо влияние върху хората оказват замърсяването на природата и все по-съвършения начин на живот, който се стараем да водим. В последно време все повече хора си слагат противогрипни ваксини, които може да потискат появата на инфекции, но в същото време спомагат за появата на алергии.

 

Засега имунотерапията е единственият етиологичен начин за лечение на причината на заболяването. При нея имунната система на хората, които са алергични към определени фактори на околната среда, се научават да ги разпознават като безвредни, а не като заплаха. По този начин се прекъсва развитието на алергичната реакция. При този метод страничните ефекти са сведени до минимум.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия