Хранителните разстройства стават все по-чести сред тийнейджърите

2013-05-23 14:00:00
Хранителните разстройства стават все по-чести сред тийнейджърите
Снимка: sxc.hu

Заради постоянния натиск да изглеждат перфектно и да имат фигура като на моделите от кориците на лъскавите списания, в днешно време тийнейджърите все по-често страдат от хранителни разстройства, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от проучване на специалисти от Лондонския институт по детско здраве.

 

 

Оказва се, че между 5% и 10% от подрастващите момичета на възраст между 10 и 19 години страдат от проблеми с храненето. В 38% от новооткритите случаи става въпрос за булимия, в 25% - за анорексия, а останалите са по-леки форми на хранителни разстройства.

 

Най-често подобни проблеми при момичетата се появяват между 15-ата и 19-ата годишнина, когато тийнейджърките изпитват най-много притеснения около променящата се под влияние на хормоните им фигура.

 

И макар хранителните разстройства да се срещат по-често при представителките на нежния пол, това далеч не означава, че момчетата също не са засегнати. Около 5-7% от подрастващите момчета на възраст между 10 и 19 години имат проблеми с храненето. При тях, за разлика от при момичетата, най-засегната възрастова група е тази между 10 и 14 години.

 

Хранителните разстройства са заболявания на психическа основа. Повечето от тях се свързват с нереалистични представи за собственото тяло и стремеж към загуба на тегло чрез гладуване или предизвикване на повръщане след хранене. Нелекувани и игнорирани дълго време, хранителните разстройства сериозно застрашават здравето.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
Tsukuda_Hiroshi
преди 11 години

Ами всички се натискат да са в града, ядат каквото им попадне, работят каквото им попадне, пият каквото им попадне, после болни са. Ами Болни ще са! Няма шанс лАпетата да са здрави, докато навсякъде се тръби, че млякото е вредно, понеже в тялото ни няма ензими, които да го разграждат, а в същото време ни предлагат храни, бъкащи от ГМО и Е-та... Дори *** и мухите не ядат аспартама, а на нас СЗО ни го предлага като "годен за консумация"...

scrooper
преди 11 години

"Нелекувани и игнорирани дълго време, хранителните разстройства сериозно застрашават здравето."По-точно застрашават живота.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия