Хранителните разстройства и какво представляват те?

Непрекъснато слушаме напоследък за хранителните разстройства.  Какво, всъщност, представляват те? Хранителните разстройства са психични заболявания.  Те се срещат най-вече в развитите държави. А през последните години те много зачестя

2011-09-05 21:16:16
Хранителните разстройства и какво представляват те?
Непрекъснато слушаме напоследък за хранителните разстройства.  Какво, всъщност, представляват те?

Хранителните разстройства са психични заболявания.  Те се срещат най-вече в развитите държави. А през последните години те много зачестяват  и в България. Хранителните разстройства  са два основни вида: анорексия и булимия.

Анорексията  се характеризира със значително намаление на телесното тегло, чрез волево подлагане на диета и гладуване. Най-често са засегнати момичета в края на пубертета, но заболяването може да се прояви и при зрели жени, както и при момчета.

Анорексиците смятат, че са дебели,  дори когато тежат под 40 кг. В повечето случаи това са интелигентни и амбициозни момичета, които се стремят към перфекционизъм. Те си поставят много високи  стандарти и смятат, че винаги трябва да се доказват пред останалите.  

Различни фактори, като например, забележка за  теглото от важен за заболелия човек, могат да отключат заболяването. В началото то остава незабелязано от околните, защото гладуването  умело се прикрива. Анорексиците постепенно  изхвърлят все повече храни от менюто, изучават обстойно количеството на калориите в тях и разделят порциите на изключително малки хапки. Редовно се подлагат на дълги и изтощителни упражнения.

Видимото отслабване, умората,  мускулната слабост, сухата кожа, падащата коса, нередовната или липсваща менструация при момичетата,  са симптоми на болестта, а основната психическа проява е нарушената, нереална представа за собственото тяло. При напреднало и нелекувано  състояние, има сериозна опасност за живота на болния.

При лечението на заболяването има два аспекта. Единият е чисто физическият - пациентът трябва да се захрани. Това става чрез животоспасяващи  интравенозни вливания в крайния стадий на болестта и чрез поддържане на здравословно хранене впоследствие.

Другият много важен аспект на  лечението е психологическата терапия, която трябва да се извършва от психиатър.

Булимията, другото хранително разстройство, се характеризира с повтарящи се цикли от пристъпно преяждане, следвано  от самопредизвикано повръщане или приемане на слабителни за очистване на организма от нежеланите калории. Пристъпното преяждане е различно при различните хора - при някои то е 1000 калории, а при други стига и до 10 000.

Характерни симптоми на заболяването са преяждане, повръщане, спадане  и покачване на теглото, болки в гърлото, киселини, стоматологични проблеми.

Булимиците обикновено са самотни хора, които нямат вяра в себе си и винаги чакат одобрението на другите. Те прикриват чувствата си и храната остава единственият им източник на удоволствие.  Тези хора често изпадат в депресии. За разлика от анорексиците, тези болни осъзнават проблема си и са по-склонни да търсят помощ. Лечението трябва да се провежда от психиатър.

Възможно е двете хранителни разстройства да се  комбинират при един и същ човек. Те най-често се появяват последователно - в началото е анорексията, която преминава в булимия.

Хранителните разстройства са сериозни психични заболявания, които могат да доведат до сериозни последици за здравето и живота. Тяхното навременно откриване и правилното лечение от психиатри е много важно. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия