Току-що си ял/а и отново си гладен/на ... Какво се случва?!

2013-05-20 16:59:00
Току-що си ял/а и отново си гладен/на ... Какво се случва?!
Снимка: Dreamstime

На колко от вас им се е случвало да хапнат ... доста при това и половин-един час по-късно отново да са гладни? За всяко нещо си има причина ... вижте защо се получава така, защото в противен случай рискувате лека-полека да се сдобиете с няколко килограма отгоре:

 

Не си закусвал/а качествено – ще кажем за пореден път – закуската е най-важното ядене за деня, затова не го пропускайте. Хубаво е да се нахраните хубаво и качествено. Редица проучвания показват, че хората, които приемат до 300 калории на закуска трупат значително повече излишни килограми в сравнение с тези, които приемат около 500 калории. Причината е, че пълноценната закуска води до по-малки повишения на нивата на кръвната захар през деня и по този начин по-рядко ни се иска да хапнем нещо между храненията.

 

 

Не пиеш достатъчно количество вода – когато човек се дехидратира, той не може да различи дали има нужда от вода или от ядене и често посяга към храната. Затова е добре да пиете поне по 2 литра вода дневно, както за да не ядете излишно, така и за да поддържате организма си достатъчно хидратиран. Когато усетиш, че си гладен, вместо веднага да се чудиш какво да ядеш, изпий една чаша вода, изчакай да минат поне 15-20 минути и ако все още си гладен/на, тогава засити глада си с нещо вкусно, но нискокалорично.

 

Скучно ти е – колко много хора ядат от скука ... и после се оплакват, че са дебели. Затова, ако скоро си се нахранил/а и въпреки това се чувстваш гладен/на, намери си нещо интересно за правене, за да се разсееш и да спреш да мислиш за храна и то... за висококалорична храна.

 

Пиеш прекалено много подсладени напитки – в газираните напитки, студения чай и натуралните сокове има големи количества фруктоза, а тя лъже мозъка ни, че тялото ни иска още храна, въпреки че вече сме приели достатъчно. Причината е, че фруктозата пречи на усвояването на лептипа – хормон, който дава знак, когато вече сме сити и нямаме нужда от повече храна. Затова избягвайте да пиете подсладени напитки, особено докато се храните.

 

Рядко консумираш салати – лятно време е хубаво да наблегнеш на леките храни, особено на салатките /но избягвай висококалоричния дресинг/. Хапвай редовно листни зеленчуци като марули, спанак и др. Те са богати на фолиева киселина, която влияе благоприятно върху човешкия организъм и на витамин К, който участва в регулирането на хормоните и намалява чувството на глад.

 

Прекаляваш с консумацията на консерви – в повечето консервирани храни има бисфенол – това е съединение, което води до колебания в нивата на лептина, които от своя страна водят до желание за повече храна. Затова се постарай да намалиш консумацията на консерви до минимум и наблегни на здравословната храна.

 

Когато усетиш, че си гладен/на, не се хвърляй веднага на първата храна, която видиш. Изпий 1-2 чаши вода, разходи се, започни да се правиш нещо интересно и най-вероятно „гладът“ ти ще отмине. За съжаление, в днешно време хората водят доста изнервен начин на живот и често ядат от скука или за да се успокоят. Не бъди един/една от тях!

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия