Гените ли са виновни за затлъстяването?

2013-05-18 00:00:00
Гените ли са виновни за затлъстяването?
Снимка: sxc.hu

Много мъже и жени правят непрестанни опити да отслабнат, но... напразно. Колкото  и дълго време да се придържат към правилен режим на хранене и спортуване, рано или късно те отново се връщат към вредните храни. Но защо това е така? Според холандски учени причината може да се крие в дефектирали гени, които определят влечението към сладки и мазни храни, пише в. “Daily Mail”.

 

 

Специалисти от Маастрихтския университет проследили живота на 5000 мъже и жени в продължение на 10 години, като едновременно с това изследвали и техните гени. Именно така учените открили, че мутирал участък от ДНК-то на хората се свързва с двойно и дори тройно по-висок риск от затлъстяване.

 

Оказало се, че около 30% от представителките на нежния пол имат дефектна версия на гена MMP2, а мъжете – на гена, наречен FTO. Специалистите установили, че носителите на подобен генетичен код имат по-голям апетит за сладки и мазни храни и следователно трупат повече излишни килограми, отколкото останалите хора.

 

Резултатите от изследването биха били полезни в бъдеще за откриването на начини за неутрализиране на вредното въздействие на мутиралите гени. Учените обаче все пак поясняват, че макар и генетично на някои хора да им е заложено да имат по-труден самоконтрол по отношение на храненето, в крайна сметка те сами формират поведението си и сами решават да се тъпчат с вредни храни.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
UNITED2
преди 10 години

Всички сте много умни, но не осъзнавате всъщност, че освен правилния режим и тренировките, наистина гена също играе роля в това дали тялото ти ще се развие добре или не толкова добре. Наистина опира и до ген, повярвайте ми, от личен опит ви казвам, че колкото и да се старае и полага усилия човек за това тялото му да изглежда добре, затлъстяването си продължава, или ако е спряло то е само временно. Каквото и да говорим, вярно си е, че някои хора просто дебелеем по-лесно от останалите..

GeGaSa
преди 10 години

Гените са виновни.

koshtramba
преди 10 години

Genetics is not an excuse !

Ou7oFmYhEaD
преди 10 години

Дааа гените са виновни!Те набиват пици, вафли и шоколади вместо хората.

Виж още

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия