Защо предпочитаме висококалоричните храни?

2013-05-10 22:30:00
Защо предпочитаме висококалоричните храни?
Снимка: Dreamstime

Всички ние знаем, колко трудно е един човек да устои на любимите си чипсове и шоколади, когато е на диета. Ако си мислите обаче, че причината за това се крие в приятния вкус на тези храни, грешите – високата им наситеност с калории е това, което ни кара да посягаме към тях, пише в. “Daily Mail”, позовавайки се на резултатите от скорошно американско проучване.

 

Оказва се, че колкото и вкусна да е определена храна, тя не би представлявала интерес за нас, ако е с ниска калоричност. И обратното – дори и да не са особено приятни на вкус, висококалоричните храни са предпочитани от хората.

 

 

За да стигнат до тези заключения, специалисти от Йейлския университет провели експеримент с участието на десетки доброволци, които в продължение на 3 седмици трябвало да пият изкуствено ароматизирани и овкусени напитки, половината от които не съдържали почти никакви калории, а останалите били висококалорични.

 

В края на изследвания период участниците трябвало да изкажат своите предпочитания към приетите напитки. Без изключения всички заложили на по-висококалоричните алтернативи, без да осъзнават от какво е продиктуван техният избор.

 

След сканиране на мозъците на доброволците учените установили, че при приема на храни и напитки реагират две специфични части на мозъка. Едната отговаря за вкусовите възприятия и усещания, а другата отчита колебанията в нивата на кръвната захар в организма.

 

Изследователите забелязали, че изборът на продукт за консумация не зависи толкова от вкуса му, колкото от степента, в която той повишава нивата на кръвната захар в организма. Ето защо, познавайки добре повечето храни, хората изпитват влечение именно към онези, които съдържат повече калории.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия