Суперхраните на месец май

2013-05-06 10:00:00
Суперхраните на месец май
Снимка: sxc.hu

Суперхраните се характеризират с това, че притежават редица полезни витамини и минерали, допринасящи за цялостното здраве на човека. Със своето топло и слънчево време месец май ни носи някои от най-полезните, а същевременно и вкусни, суперхрани. Вижте кои са те:

 

Ягоди

 

Една шепа от тези вкусни плодове снабдява организма с по-големи количества Витамин С, отколкото се съдържат в един портокал. Безценният витамин подсилва имунната система и предпазва от възпаления. Освен това той помага на кожата да се защити от вредните ултравиолетови лъчи. Нещо повече – ягодите съдържат големи количества антиоксиданти, които се броят със свободните радикали и намаляват риска от развитието на ракови заболявания.

Снимка: sxc.hu

 

Грах

 

Грахът също е богат на Витамин С, но освен него той съдържа също така големи количества фибри, както и Витамин А и К. Фибрите спомагат за отслабването, за понижаването на лошия холестерол в кръвта и за намаляване на риска от развитието на рак на дебелото черво. Витамин А подсилва имунната система и подобрява здравето на очите. Витамин К пък от своя страна заздравява костите и намалява риска от развитието на рак на панкреаса и черния дроб.

Снимка: sxc.hu

 

Кайсии

 

Кайсиите са безценен източник на Витамин А и С, чиито полезни свойства върху организма вече обсъдихме. Освен витамини обаче, тези вкусни плодове съдържат и големи количества калий и желязо, които са необходими за правилното функциониране и здравето на сърцето, мозъка, черния дроб, мускулите, костите и зъбите. Кайсиите също така са богати на фибри и антиоксиданти.

Снимка: sxc.hu

 

Карфиол

 

Карфиолът съдържа повече Витамин С, отколкото портокалите и лимоните. Той има силно противовъзпалително действие и освен това намалява риска от развитието на рак на белия и черния дроб, на гърдата, на простата и на дебелото черво. Карфиолът също така е добър източник на калций, калий, фосфор, желязо, магнезий и минерални соли, които оказват благоприятно въздействие върху целия организъм. Биотинът в полезния зеленчук бори депресията и подобрява състоянието на кожата и косата.

Снимка: sxc.hu

 

Спанак

 

Спанакът, също като кайсиите, е богат на Витамини А и С. Освен това той е добър източник на магнезий, желязо, калций и цинк, което го прави полезен най-вече за мускулите и костите. Спанакът е богат и на фолиева киселина, от която човешкият организъм се нуждае за изграждането на кръвните клетки и за синтезирането на останалите витамини от група В.

Снимка: sxc.hu

Автор: Илиана

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
koshtramba
преди 11 години

Кога са вишните, че искам да си направя вишновка, а все ги изпускам! :D

.Wonder
преди 11 години

Хубава статия :3


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия