'Болестта на века' - стресът

Напоследък думата ‘стрес’ е сред най-често използваните. Стресът е феномен, пред който всеки е изправен. Учените пък на свой ред обявиха стресът за ‘болестта на века’. Стресът е нашият физически, психически и емоционал

2011-09-03 16:46:46
'Болестта на века' - стресът
Напоследък думата ‘стрес’ е сред най-често използваните. Стресът е феномен, пред който всеки е изправен. Учените пък на свой ред обявиха стресът за ‘болестта на века’.

Стресът е нашият физически, психически и емоционален отговор на множеството различни изисквания, промени и събития в живота ни.  Понякога той ни мотивира да  се мобилизираме, за да изпълним трудна задача, но когато е в големи количества и за дълги периоди от време, той може да доведе до неспособност да се справим дори със задачи, които преди са били лесни за нас.

Доказано е, че стресът ни прави предразположени към голям брой болести. Известно е, че той допринася за сърдечни заболявания, причинител е на хипертония и разрушава имунната система.  Стресът се отразява и на мозъчните функции. Хора, които са подложени на стрес, страдат от отслабване  на паметта, загуба на концентрация, трудности при учене или работа.

Някои от щетите нанесени от стреса, са поправими и организмът успява да се справи с тях, но има и такива, които са необратими.

Стресът може да се проявява по три начина - физически, емоционален и психически.
Физически  той се проявява, когато тялото страда като цяло при стресова ситуация. Симптомите са главоболие, безсъние, отпадналост, загуба на апетит, напрегнатост, косопад.

Емоционалните прояви включват тревожност, потиснатост, раздразнителност, прояви на депресия, липса на концентрация.

Продължителното излагане на стрес може да доведе до някои психологически проблеми като фобии и хранителни разстройства, отдръпване от общуване и социални контакти,   натрапливо поведение.

Как можем да се справите със стреса?    Преди всичко трябва да откриете причините на това състояние. Опитайте се да разберете кои са нещата, които го причиняват - погледнете ситуацията отстрани.

Като начало, подобрете храненето, защото към стреса трябва да се  подхожда цялостно. Увеличете приема на витамини от група В и магнезий.  Често си мислим,  че кафето, цигарите или алкохолът ни носят облекчение, но  в действителност, те действат против  баланса на тялото, като изострят  усещанията ни за дразнителите и подсилват ефектите на стреса. Затова намалете приема на тези стимулатори. Спортувайте. Когато сме стресирани, организмът ни произвежда големи количества адреналин, а докато правим физически упражнения, тялото ни изразходва адреналина, като в същото време  произвежда химически вещества, които са свързани с положителните емоции.

Обикновено, когато са под стрес, хората се затварят  в себе си и ограничават срещите и общуванията си. Всъщност, най-големият съюзник на стреса е изолацията.  Затова, когато усетите, че ви напада стресът, потърсете хора, с които да споделите как се чувствате и какво преживявате.

И накрая, повишете наблюдателността си към собствените си настроения и емоции, като се стремите да предприемате мерки за овладяването им. Автор: Тони

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия