Информирайте се, преди да се подложите на диета

Доста голям процент от хората, които са се подлагали на диета, са се проваляли.  Разочаровани сме, когато уж сме на диета, а теглото ни не се понижава. Причините могат да бъдат най-разнообразни - нездравословно хранене, пълен отказ от храна или

2011-08-08 15:46:55
Информирайте се, преди да се подложите на диета
Доста голям процент от хората, които са се подлагали на диета, са се проваляли.  Разочаровани сме, когато уж сме на диета, а теглото ни не се понижава. Причините могат да бъдат най-разнообразни - нездравословно хранене, пълен отказ от храна или грешки, допуснати от липса на достатъчно информация. Вижте кои са най-честите причини да се провалим по време на диета:

1. Може да консумирате всички обезмаслени продукти - като цяло избягвайте да си купувате обезмаслени продукти и такива, на които пише, че са без калории. Често в тях има известно количество захар, за да бъде вкусен продуктът, но въпреки това продуктът се води, подходящ за диета, което не е вярно. По-добре да си хапнете малко кисело мляко, което е 3%, отколкото едно от 0.1%, което е било силно обработено и е загубило полезните си качества.

2. Днес ще хапна по изключение нещо сладко - ако наистина е по изключение и има повод за това - няма проблеми, но ако все по-често си казвате "само този път, наистина ще бъде за последно" явно си търсите поводи пред самите вас, за да си позволите храна, която не е подходяща за диетата ви. Всяко сладко нещо ви отдалечава все повече и повече от крайната ви цел - да свалите излишните килограми.

3. Ще се откажа напълно от храната, защото трябва за минимален период от време да сваля поне 5 килограма - драстичните диети никога не дават задоволителен ефект и именно при тях се наблюдава досадният йо-йо ефект. Когато лишавате тялото си от мазнини, вие ще се чувствате прекалено отпаднали и няма да имате сили за най-елементарни ежедневни дейности.

4. Вчера ядох само здравословни храни, днес може да се поглезя - това е много неправилен начин на мислене. Ако имате намерение да изядете един шоколад, един сладолед, пакет чипс, порция пържени картофки и пр., по-добре направо се откажете от диетата. Може да ви се струва минимално количество, но всъщност диетата ви се прекъсва и дори да сте свалили 1кг, като нищо ще си го върнете заради едната "награда". Ако толкова искате да се наградите, направете го с някой плод или като си купите нова придобивка.

5. Днес спортувах усилено, затова мога да си позволя да хапна повече - поредната грешка в начина ви на мислене. Всъщност отслабването зависи 80% от режима ви на хранене, затова трябва да наблегнете на хубава диета, съчетана със спорт. Не си мислете, че като спортувате усилено и може да хапвате, каквото поискате. Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация

ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия