Гладът всъщност е нещо хубаво и здравословно

2013-03-26 13:30:00
Гладът всъщност е нещо хубаво и здравословно
Снимка: Dreamstime

Думата „глад“ е наситена с много негативно значение в нашето общество. Първата асоциация, която всеки човек си прави, задължително е за нещо лошо. Това обаче, съвсем не е така. Гладът може да бъде много полезен, когато има изобилие от храна. В този случай той се превръща във важна част от цялостното здравословно хранене на човек. Също така хората оценяват и се наслаждават на храната много повече, когато са гладни.

 

Голяма част от хората се хранят през повечето време от деня, като по този начин не дават шанс на организма си да се почувства наистина гладен. Други пък правят грешката да гладуват прекалено дълго време, докато накрая не се предадат пред изкушението на нездравословната храна. Понякога човек може да обърка глада с определени емоции като самота и отегчение. Именно тогава всеки от нас може да се превърне в жертва на преяждането.

 

 

Французите например, спазват инстинктивен модел на хранене. Те избягват да хапват нещо малко между основните хранения, тъй като смятат, че умереният апетит е основна съставка за добрата храна. Ето и няколко причини да предпочетете глада:

 

1. Ако обикновено се храните, когато не се чувствате гладни, това означава, че най-вероятно преяждате. Много е важно да успеете да се вслушвате в тялото си и да му давате храна, когато то наистина има нужда от нея. Има специална скала на глада, която измерва определени сигнали на тялото. Концепцията е доста проста: Човек не се храни, докато не усети, че е приятно гладен (но не прекалено) и спира да яде в момента, в който се почувства сит, но не преял. Ако спазвате метода на тази скала, може да отслабнете, защото изключвате варианта с преяждането.

 

2. Когато човек е гладен, не е толкова придирчиви към храната си. Затова се хранете, когато наистина сте гладни. Така ще може да консумирате продукти, които не обичате, но знаете, че са полезни за здравето ви.

 

3. Гладът позволява да се наслаждавате на храната си. Помислете за последния път, когато сте слушали хубава реч. Ще забележите, че силата идва не само от думите, но и от темпото. Вдъхновяващите речи включват малки паузи, без които посланието няма да е толкова въздействащо. Същото важи и за храната. Добрата храна изисква глад (създаден по време на паузите между храненията), за да стане наистина вкусна и апетитна храна.

 

Още статии, свързани с диети и здравословно хранене, четете в Tialoto.bg

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
heretik
преди 11 години

По-голяма глупост не съм чел!

UNITED2
преди 11 години

Определено НЕ СЪМ гладен за повече статии от тоя форум! Моля ви, оставете ни да огладнеем поне 2-3 месеца, МОЛЯ ВИ .. :\


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия