„Почти анорексия” – подценявано, но опасно състояние

2013-03-23 19:00:00
„Почти анорексия” – подценявано, но опасно състояние
Снимка: sxc.hu

Диагностицираните случаи на анорексия в световен мащаб постоянно се увеличават. Актуалните статистики сочат, че един на всеки 200 души е страдал от това заболяване.

 

Докато обаче неговото наличие може да се установи сравнително лесно, съществува и състояние, наричано в медицинските среди „почти анорексия”, което в повечето случаи остава скрито и незабелязано. Именно това го прави дори по-опасно от  очевидните хранителни разстройства, пише в. “Daily Mail”.

 

 

В новата си книга д-р Дженифър Томас, асистент-професор по психология в Харвардския университет, посочва, че случаите на „почти анорексия” са около пет пъти повече от тези на анорексия.

 

Те не включват пълната гама от признаци и симптоми, като колебания в теглото, доброволно гладуване, прекаляване с физическите упражнения, негативна представа за собственото тяло, липса на самочувствие, умора, мускулна слабост, нередовна менструация, косопад и сухота на кожата, и именно  това ги прави трудни за диагностициране.

 

Според д-р Томас обаче това не прави „почти анорексията” по-малко опасна. Тя може да доведе до тежки и необратими последици за здравето, а в някои случаи и до летален край.

 

Ето защо е важно, дори и при най-малките съмнения, че някой наш близък приятел или роднина страда от подобно заболяване, да проведем открит разговор с него, чрез който да го подтикнем да потърси професионална помощ. Критиката и обвиненията определено не са най-доброто решение. Това, което трябва да направим, е да покажем загриженост и разбиране на ситуацията.

Автор: Илиана

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
scrooper
преди 11 години

Според всяка баба внучето й страда от почти анорексия.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия