Няколко остарели фитнес правила

2016-12-17 11:15:00
Няколко остарели фитнес правила
Снимка: Dreamstime

Повечето пълни хора правят всичко по силите си, за да се отърват от излишните килограми. Най-често се вслушват в съвети, които са се превърнали във фитнес легенди и митове. Но колко от тях са верни и на кои трябва да се доверим?

 

Аеробиката е достатъчна, за да се отървем от излишните мазнини – ако наистина искате да се вталите, трябва да правите и силови упражнения. Кардиото действа страхотно върху сърдечно-съдовата система, но не е достатъчно, за да отслабнете. Силовите упражнения оказват директно влияние върху теглото, като по този начин засилват метаболизма.

 

 

От йога се отслабва – определено тя е много полезна и помага при редица заболявания, но не е от най-ефективните начини за отслабване. Ако искате по-гъвкаво тяло – правете йога упражнения, но не забравяйте, че за 60 минути йога се изгарят около 300 калории, което е крайно недостатъчно, ако искате да отслабнете.

 

Трябва да се хапва нещо малко преди тренировка – ако човек е хапнал добре няколко часа преди да спортува, няма нужда да консумира нещо допълнително. Ако все пак се чувствате гладни, хапнете нещо, което не е повече от 300 калории и което ще ви даде енергия. При положение, че не се чувствате гладни или жадни, не яжте насила и не пийте млечни шейкове, само защото сте чули отнякъде, че са подходящи преди тренировка.

 

Хубаво е да се наблегне върху областите: корем, рамене, крака и бедра – специалистите препоръчват да се редуват различни типове тренировки, защото тялото привиква с определени упражнения. Правете един ден кардио, а на другия ден – силова тренировка. Важно е да разнообразявате фитнес програмата си, за да изненадвате тялото си с нови упражнения и да натоварвате всички мускулни групи.

 

Трябва да има почивки между сериите – не е лоша идея да почивате, но това не бива да трае повече от 45 секунди. Ако времето ви притиска, правете по-кратка, но по-интензивна тренировка. Дългите почивки между сериите може да доведат до охлаждане на мускулите и да причинят наранявания.

 

Леките тежести са за дамите, а тежките за мъжете – човек сам трябва да прецени кои тежести са подходящи за него. Ако правите упражнения и не чувствате натоварване, започнете да използвате по-тежки гири/дъмбели, защото явно не се натоварвате достатъчно, а това прави упражненията безсмислени.

Автор: Ралица Солакова

ОЩЕ МАЛКО...

ОЩЕ ЗА...


КОМЕНТАРИ

Влез или се регистрирай за да пишеш...

Вход и регистрация
asdfdsa
преди 11 години

Пак някви "специалисти" пишат неща, които не разбират... "...не забравяйте, че за 60 минути йога се изгарят около 300 калории, което е крайно недостатъчно, ако искате да отслабнете."Изгарянето на калории с повече от 300 на ден от нормалното, даже може да е вредно. Трябва да се отслабва по малко, но сигурно, защото при повече е много по-вероятно килограмите да се завърнат двойно след това.


ЛЮБОПИТНО

 
Нагоре
Към пълната версия